Έλληνες, απόγονοι πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου, ζητούν να χτίσουν Ορθόδοξη εκκλησία στη Δυτική Πολωνία !


Από το τεύχος 104 του Ιεραποστολικού Ταχυδρόμου του Πανελλήνιου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής, μεταφέρουμε το νέο ιεραποστολικό χρέος που ανέλαβε ο Όμιλος να φέρει εις πέρας, στηρίζοντας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς ( Έλληνες, Πολωνούς, Βουλγάρους, Ρουμάνους, Γερμανούς ) σε μια πόλη της Δυτικής Πολωνίας. 50 ελληνικές οικογένειες,  απόγονοι πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου , θέλουν να οικοδομήσουν Ορθόδοξο ναό, αποδεικνύοντας ότι η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και Εκκλησία, αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος, πολιτικής ή κομματικής ιδεολογίας, φύλου ή όποιων άλλων πεποιθήσεων.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να βρεθούν σύντομα δωρητές για την ανέγερση του Ορθόδοξου ναού στη Δυτική Πολωνία, μέσω του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής. Ειδικά εμείς έχουμε χρέος να στηρίζουμε τους Ορθόδοξους Πολωνούς, οι οποίοι διατήρησαν την Ορθόδοξη πίστη, παρά τους σφοδρότατους διωγμούς που υπέστησαν  τον 16ο αιώνα, πράγμα που ανάγκασε τους περισσότερους συμπατριώτες τους να υποταχθούν στον Πάπα της Ρώμης ! Ελπίζουμε και προσευχόμαστε αρκετοί από τους απογόνους των Πολωνών να βρουν την Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία, χωρίς πιέσεις ή προσηλυτισμούς.

Ιεραποστολικός Ταχυδρόμος :

Στις 30 Νοεμβρίου 2008, είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας στον πρωινό καφέ της Ιεραποστολής έναν εξαίρετο ιερέα, τον π. Μάρκο, εφημέριο του ναού Κων/νου και Ελένης στο Ζγκόζελετς της Δυτικής Πολωνίας.

104_35


Γνωρίσαμε τον π. Μάρκο, τον ταπεινό αυτό λευίτη, όταν πήγαμε την 21 Μαΐου 2006, εντεταλμένοι συνεργάτες του  Π.Χ.Ο. Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

Μικρή Ορθόδοξη Χριστιανική φωλιά ονομάσαμε την αδελφότητα αυτή των Ορθοδόξων ανάμεσα στις συμπληγάδες της ρωμαιοκαθολικής ομολογίας ( Σ.Σ Οι Πολωνοί μέχρι τον 16ο αιώνα ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά ύστερα από φοβερές πιέσεις των μοναχικών ταγμάτων της παπικής εκκλησίας και διωγμούς, αναγκάστηκαν να υποταχθούν στον Πάπα της Ρώμης ) από τη μια μεριά και του προτεσταντισμού από την άλλη, αφού σε απόσταση αναπνοής στην απέναντι όχθη, του ποταμού είναι η Γερμανία.

Το μεγαλύτερο μέρος των Ορθοδόξων είναι Έλληνες, όσοι από τις 14.500 που στοιβάχτηκαν εκεί ως πρόσφυγες το 1949-50, δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά το 1975. Περίπου 50 ελληνικές οικογένειες έμειναν και οι περισσότερες δεν έχουν σχέση ούτε με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε με τη ρωμαιοκαθολική ομολογία.

Τότε που το είχαν τόση ανάγκη δεν υπήρξε εκεί ένας άνθρωπος της Ορθοδοξίας, ένας εκπρόσωπος της ήμερης και καλόκαρδης Εκκλησίας του Χριστού, ένα ράσο φωτισμένο και εμπνευσμένο από την ελληνική Ορθοδοξία, για να παρασταθεί στην θλίψη τούτου του βασανισμένου προσφυγικού πληθυσμού, γιατί το καθεστώς δεν το επέτρεπε και ο κλήρος ήταν εν διωγμώ.

Θέλουν σήμερα τα παιδιά αυτών των Ελλήνων που έμειναν και παντρεύτηκαν Πολωνίδες γυναίκες, μαζί με τους Βούλγαρους, Ρουμάνους, Πολωνούς και Γερμανούς Ορθοδόξους να κτίσουν μιά Ορθόδοξη Εκκλησία, για να έχουν ότι στερήθηκαν οι γονείς τους και να θυμίζει ότι από εκεί πέρασαν κάποτε Έλληνες.

Έχουν το οικόπεδο τους περιφραγμένο και φωταγωγημένο, έβγαλαν και την άδεια, πράγμα δύσκολο για την Ορθοδοξία εκεί, και άρχισαν τις εργασίες. Το ταμείο όμως της Ιεραποστολής (ΠΧΟ Ορθ.Ιεραποστολής ) μας,  μετά από τις δραστηριότητες στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη βοήθεια προς όλες τις ιεραποστολές της Ασίας και Αφρικής,  μόνο 1000 ευρώ μπόρεσε να προσφέρει και μερικά άμφια και ιερά σκεύη.

Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος Ιερεμίας με το γαλήνιο και ήρεμο ύφος του, ο π. Μάρκος, που έμαθε αγιογραφία στη Μονή Παρακλήτου Ωρωπού και οι συνειδητά προσευχόμενοι, ευλαβέστατοι Ορθόδοξοι ζητούν τη βοήθεια μας, για να κτίσουν πέτρινη εκκλησία. Θα την αρνηθούμε;

Ας μη ξεχνούμε ποτέ την τόσο γνωστή σε όλους μας νεοελληνική φράση «ο κόσμος φτιάχνουν εκκλησιές».
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι και σε αυτό το προσκλητήριο, όπως πάντα, θα δώσουμε όλοι μας το παρόν.

Δ. Γεωργούλας.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θέλουν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της Ορθόδοξης εκκλησίας, στη Δυτική Πολωνία, μπορούν να καταθέσουν την αγάπη τους είτε στα κατά τόπους γραφεία του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής, είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών :

Πανελλήνιος Χριστιανικός όμιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής,  Λογαριασμοί :
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με αριθμό: 143/540.033-38
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με αριθμό: 86347601.

Ουνία:  Ο Δούρειος ίππος του παπισμού-Βίαιοι προσηλυτισμοί και σφαγές Ορθοδόξων

UNIA:  The Face and the Disguise ( The greek catholic heresy ) ( on line book )

Να προσευχόμαστε, αδέλφια μου, ώστε οι ετερόδοξοι αγγλικανοί, οι προχαλκηδόνιοι μονοφυσίτες και οι νεστοριανοί  να μην παρασυρθούν και να μην ενταχθούν σε ουνίτικες  «εκκλησίες» , υποταγμένες στον Πάπα της Ρώμης, αλλά να βρουν το δρόμο προς την εν Χριστώ ελευθερία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Να προσευχόμαστε στο Άγιο Πνεύμα να φωτίσει και να οδηγήσει τους ουνίτες όλου του κόσμου στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Να ζητούμε τις μεσιτείες των Αγίων και της Παναγίας, ώστε οι προσευχές τους να οδηγήσουν πολλούς καλοπροαίρετους ρωμαιοκαθολικούς στην Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία, σε όλο το κόσμο. Τους εμπιστευόμαστε όλους στη πρόνοια του Θεού, στη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ώστε να βρουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, παρόλο που δεν έχουμε τα υλικά μέσα ή το ανθρώπινο δυναμικό. Η χάρη του Θεού αναπληρώνει τα ελλείποντα και θα δούμε πράγματα θαυμαστά,και άλλες μεταστροφές στην Ορθόδοξη πίστη. Ζει Κύριος ο Θεός ο Παντοκράτωρ.

This entry was posted in Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ιεραποστολικός Ταχυδρόμος, Κύπρος - Cyprus, Πολωνία -Polonia and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s