Νέο σχολείο θα κατασκευάσει στο Καμερούν η Ορθόδοξη Εκκλησία ! Κατασκευή και αγροτογεωπονικής σχολής !


Νέα ανταπόκριση του AΠΕ-ΜΠΕ από το Καμερούν αναφέρεται στην εκπαιδευτική προσπάθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα αυτή από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τη τοπική Μητρόπολη Καμερούν. Πραγματικά είναι αξιοθαύμαστο ότι στο Βόρειο Καμερούν, ήδη, η Ορθόδοξη Εκκλησία συντηρεί 3 σχολεία με 1.800 μαθητές ! Όλοι μας, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεν πρέπει να μένουμε θεατές ή ακροατές του τεράστιου έργου που επιτελείται στις εσχατιές της Αφρικής, αλλά πρέπει να γίνουμε συν- εργάτες του έργου της Μητρόπολης Καμερούν και όλων των Ορθοδόξων ιεραποστολών. Ειδικά, τη περίοδο των 2 μηνών μέχρι το Άγιο Πάσχα,την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, καλούμαστε να κάνουμε ΑΛΗΘΙΝΗ ΝΗΣΤΕΙΑ, περιστολή φαγητού και πολυτελών εξόδων ή σπαταλώνκαι να προσφέρουμε την αποταμίευση μας ( όλη ή μέρος από αυτήν ) , υπέρ των Ορθοδόξων Ιεραποστολών σε όλο το κόσμο ( Αφρική, Ασία, Ωκεανία, Λατινική Αμερική ).

ÊÁÌÅÑÏÕÍ ÐÁÔÑÉÁÑ×ÇÓ ÁËÅÎÁÍÄÑÅÉÁÓ ÈÅÏÄÙÑÏÓ

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος κοντά στα παιδιά του Καμερούν

Τη δημιουργία νέου σχολείου για τα παιδιά της περιοχής Τουλούμ του βόρειου Καμερούν ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Κοντά στα παιδιά των φτωχών οικογενειών του βόρειου Καμερούν, στη συνοριακή γραμμή με το Τσαντ, βρέθηκε αυτές τις ημέρες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, όπου ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας να κατασκευάσει ένα ακόμη σχολείο για τα Αφρικανόπουλα της περιοχής, που θεωρείται από τις πλέον υπανάπτυκτες στον πλανήτη.

Πρόκειται για το 4ο κατά σειρά σχολείο που προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Καμερούν στη βόρεια, δυσπρόσιτη πλευρά της χώρας, και συγκεκριμένα στην περιοχή Τουλούμ.

Το σχολείο θα κατασκευαστεί με τη συμβολή και την οικονομική στήριξη ελληνικών Ορθόδοξων  ιεραποστολικών συλλόγων.

Τα υπάρχοντα τρία σχολεία εξυπηρετούν εξακόσια παιδιά το καθένα!

Μιλώντας για τη νέα αυτή πρωτοβουλία στο ναό της Αγίας Ειρήνης Τουλούμ στο βόρειο Καμερούν, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ανέφερε ότι το νέο σχολείο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες 2.000 παιδιών της περιοχής, τα οποία σήμερα αναγκάζονται να περπατάνε καθημερινά μέχρι και δώδεκα χιλιόμετρα για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην εκπαίδευσή τους.

Εξάλλου, το περασμένο Σάββατο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε το κεντρικό Λύκειο στην περιοχή Ντατσέκα στο βόρειο Καμερούν, όπου μίλησε ενώπιον 2.400 παιδιών, που κυριολεκτικά στοιβάζονται σε δώδεκα μόλις τάξεις, χωρίς θρανία και καρέκλες και κάνουν μάθημα καθισμένα στο πάτωμα.

Εκεί, επίσης ανακοίνωσε ότι η Μητρόπολη Καμερούν θα παρέχει από αυτόν τον χρόνο υποτροφίες για τα δέκα πρώτα παιδιά που θα πετυχαίνουν στα πανεπιστήμια του Καμερούν, ενώ υποσχέθηκε να τους αποστείλει και σειρά γαλλικών βιβλίων από την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

«Η μόρφωση είναι η ελπίδα για το Καμερούν», τόνισε ο κ. Θεόδωρος, ο οποίος συνοδευόταν από τον οικείο Μητροπολίτη Γρηγόριο και σε αυτήν όπως και στις άλλες επισκέψεις του στην ποιμαντική του περιοδεία στο Καμερούν, όπου έγινε θερμά δεκτός από όλες τις Αρχές του τόπου, ενώ και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας φιλοξενούν ανταποκρίσεις για την επίσημη επίσκεψή του.

Στην περιοδεία του αυτή, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ακολουθούσαν και εκπρόσωποι ελληνικών ιεραποστολικών συλλόγων, και μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης Βάιος Πράντζος, η πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος» της Νίκαιας Γεωργία Γεωργιάδου, καθώς και Μέλη του Ιεραποστολικού Συλλόγου Μεγάρων «Ιεραποστολική Συνοδοιπορία».

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ετέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του πρώτου ιεραποστόλου που έζησε στο Καμερούν, του πατέρα Ιουστίνου, καθώς και στη μνήμη όλων των αρχιερέων που διακόνησαν ως Μητροπολίτες την περιοχή.

Την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ, επισκέφθηκε τον ναό του Αγίου Ελευθερίου στην περιοχή Νγκόλβακ, 90 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπου έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, καθώς οι κάτοικοι έβλεπαν και πάλι τον ποιμενάρχη που είχαν από το 1997 έως το 2002 και ήταν εκείνος ήταν ξεκίνησε το κτίσιμο της εκκλησίας.

Ο κ. Θεόδωρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία, μέχρι τώρα, στην περιοχή τριών τάξεων του τοπικού σχολείου που κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια και τη συμβολή του Συλλόγου από την Κρήτη «Η Γέφυρα της Αγάπης», ενώ εγκαινίασε τη δημιουργία τριών νέων αιθουσών διδασκαλίας, αποδεχόμενος και το αίτημα τουν δημάρχου της περιοχής να συμβάλει στο άμεσο μέλλον στη δημιουργία αγροτογεωπονικής σχολής σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής συνεχάρη τον Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο για την επιτυχή πορεία του ιεραποστολικού έργου στην περιοχή, αλλά και γενικότερα για το έργο της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη μεγάλη αυτή Αφρικανική χώρα.

(   http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=6028 )

Και η ανταπόκριση αυτή του Ν. Κάτσικα για το ΑΠΕ-ΜΠΕ μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία, βλέποντας τη ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη προκοπή και εκπαίδευση ολόκληρων, απομονωμένων, περιοχών του Καμερούν και της Αφρικής. Χαιρόμαστε γιατί βλέπουμε ότι η οικονομική συνεισφορά των δωρητών από την Ελλάδα, τη Κύπρο και το εξωτερικό, πιάνει τόπο και χτίζονται σχολεία, επιδιορθώνονται άλλα,προγραμματίζονται αγροτοτεχνικές σχολές και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δίνονται υποτροφίες και  ο μικρός οβολός του κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού βοηθάει εκατοντάδες παιδιά στο Καμερούν και σε όλο το κόσμο.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να βοηθήσουν το εκπαιδευτικό και εκπολιτιστικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Καμερούν και στο Τσάντ, της Μητρόπολης Καμερούν, ας στείλουν την αγάπη τους μέσω της γνωστής διαδικασίας :  Ορθόδοξες Ιεραποστολές : Πως μπορούμε να τις ενισχύσουμε ;

Να προσευχόμαστε για τα παιδιά του Καμερούν και όλης της Αφρικής και όλου του κόσμου. Να προσευχόμαστε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός να δίνει πλούσιες ευλογίες σε όλους τους ανθρώπους και το Πανάγιο Πνεύμα να οδηγεί τους λαούς στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Τριαδικός Θεός να οδηγήσει και άλλους Ορθοδόξους  Ιεραποστόλους στη διακονία της Εξωτερικής Ιεραποστολής σε όλα τα έθνη.

This entry was posted in Central African Republic - Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Chad - Τσάντ, Gabon - Γκαμπόν, Αφρική, Africa, Αίγυπτος, Egypt, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Καμερούν,Cameroon, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s