Καμερούν – Με τους Ορθοδόξους του Bόρειου Καμερούν, γιόρτασε την ονομαστική του εορτή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄


Από την ιστοσελίδα του ΑΠΕ – ΜΠΕ αναδημοσιεύουμε την ανταπόκριση του Ν. Κάτσικα για τους εορτασμούς της ονομαστικής εορτής του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου, μαζί με τους Καμερουνέζους Ορθόδοξους πιστούς, στο Βόρειο Καμερούν, σύνορα με Τσάντ. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε οι  Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη, να σκέπουν, να ενισχύουν τους Ορθόδοξους πιστούς της Μητρόπολης Καμερούν και να μεσιτεύουν στο Θεό να φωτίσει και να οδηγήσει και πολλούς άλλους στην Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία.

034d76db9a78df6b16f8392c7eb92d41

Δείτε και φωτογραφίες από την περιοδεία του Πατριάρχη στην ανταπόκριση του εκκλησιαστικού πρακτορείου ειδήσεων Ρομφαία.

Καμερούν – Με τους ορθοδόξους του Bόρειου Καμερούν, γιόρτασε την ονομαστική του εορτή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄.  ΑΠΕ – ΜΠΕ , του συνεργάτη μας Ν. Κάτσικα.

Με τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, δίπλα από τις ψάθινες καλύβες, με τον κόσμο να ψέλνει τις δεκάδες διαλέκτους του, να τραγουδάει και να χορεύει μέσα στην εκκλησία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο χωριό Ντατσέκα του βόρειου Καμερούν, στη συνοριακή γραμμή με το Τσαντ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ εόρτασε την ονομαστική του εορτή, την περασμένη Τρίτη 17 Φεβρουαρίου.

Στην απέριττη αλλά όμορφα κτισμένη εκκλησία που προσέφερε η Καθηγουμένη Ευγενία (Κλειδαρά) της ομώνυμης Μονής Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης της Μυτιλήνης η οποία μάλιστα είναι και συγγραφέας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής, με τις αρχές του τόπου, εκπροσώπους άλλων δογμάτων και τους λιγοστούς Έλληνες που τον ακολούθησαν στην ιεραποστολική του περιοδεία για να δουν από κοντά τα αποτελέσματα του ιεραποστολικού έργου της Μητρόπολης Καμερούν.

Καλοσωρίζοντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος αναφέρθηκε κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος, από την εποχή που ήταν εκείνος Μητροπολίτης Καμερούν (από το 1997 έως το 2002) για την ανέγερση του εν λόγω ναού, γεγονός ως μία από τις πολλές δράσεις της τοπικής εκκλησίας για την βοήθεια του πληθυσμού της περιοχής. Ο κ. Γρηγόριος ευχήθηκε στον Πατριάρχη Αλέξανδρείας για την ονομαστική του εορτή, ενώ παράλληλα του ζήτησε την συμπαράστασή του για την συνέχιση του ιεραποστολικού έργου. «Ό,τι επιτελείται, είναι έργο για το οποίο εμπνεόμαστε από τον ζήλο του Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μας κ. Θεοδώρου, ο οποίος δεν δίστασε να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα από την έδρα του στην Αλεξάνδρεια, να φτάσει στο βόρειο Καμερούν και να εορτάσει τα ονομαστήριά του με τους ερημοβίους ορθοδόξους της αφρικανικής Σαβάνας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο οικείος Μητροπολίτης, τονίζοντας την σημασία της επίσκεψης του κ. Θεοδώρου, που αποτελεί τον πρώτο Πατριάρχη Αλεξανδρείας που φτάνει στην ακριτική αυτή περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής.

Αμέσως μετά, παρουσία όλων των αρχών, ακολούθησε ο αγιασμός των εγκαινίων της Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, που στην δημιουργία του συνέβαλε καθοριστικά ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόπερσι την περιοχή, εγκαινίασε με τον Μητροπολίτη Καμερούν το ναό και θεμελίωσε την παραπάνω αίθουσα.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε τους δωρητές της εκκλησίας αλλά και όλους τους Έλληνες που μέσα από την καρδιά τους δίνουν – ο καθένας ό,τι μπορεί – για να συνεχίσει το έργο της ιεραποστολής στο Καμερούν.

«Θέλω να κρατήσετε την δική σας παράδοση μέσα στις εκκλησιές μας…», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας απευθυνόμενος στους ντόπιους Καμερουνέζους, ιδιαίτερα στους νέους, μιλώντας για τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει η εκκλησία στους θεσμούς, τα ήθη και τα έθιμα κάθε περιοχής. «Κρατείστε την γλώσσα σας, την παράδοσή σας και τους τρόπους εκφράσεως της ευχαριστίας και της ευγνωμοσύνης σας προς τον Θεό, με τους ύμνους στην τοπική σας γλώσσα, τους ήχους, τα τύμπανα, τον χορό. Και να ξέρετε ότι με αυτόν τον τρόπο, δεν είστε έξω από την παράδοση της εκκλησίας μας. Αρκεί να θυμηθείτε σε πόσες περιπτώσεις, στην Παλαιά Διαθήκη, ο εκλεκτός λαός του Ισραήλ ευχαριστούσε και δοξολογούσε τον Θεό με τυμπανοκρουσίες, με άσματα, με αλαλαγμούς και με χορούς…», κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι εικόνες των ντόπιων που χόρεψαν μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας, έξω από την εκκλησία, τον πολεμικό επινίκιο χορό «Γκουρνά», που αποτελεί ένα είδος του αρχαίου «Πυρίχειου» χορού, ενώ οι αφρικανοί ιερείς επεφύλαξαν στον κ.Θεόδωρο και ένα πρωτότυπο δώρο για την ονομαστική του εορτή: μία… αγελάδα, που ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χάρισε με την σειρά του στους πιστούς της περιοχής.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο κ.Θεόδωρος επέστρεψε στο Ιεραποστολικό Κέντρο Κατράνγκ, όπου και θα παραμείνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ολοκληρώνοντας την δεκαήμερη ποιμαντική περιοδεία του στο Καμερούν.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε στο Τριαδικό Θεό να δίνει πλούσιες ευλογίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Καμερούν, αλλά και τις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες της Μητρόπολης. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ώστε οι σχισματικές αυτοαποκαλούμενες «ορθόδοξες» ομάδες του Καμερούν και των άλλων χωρών, να ενταχθούν, με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, στο Σώμα της Εκκλησίας, να οδηγηθούν οι ετερόδοξοι και οι αλλόθρησκοι στην Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία, παρά τις ελλείψεις μας σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή ( έντυπα, φυλλάδια, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, ιστοσελίδες κλπ ). Αλλά θαυμαστός ο Θεός, που αναπληρώνει τα ελλείποντα με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος !

This entry was posted in Central African Republic - Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Chad - Τσάντ, Gabon - Γκαμπόν, Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Καμερούν,Cameroon, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s