Η Ορθόδοξη μητέρα στην Ιεραποστολή !


Από το φίλο και συνεργάτη εν Κυρίω και διαχειριστή της ορθόδοξης ιστοσελίδας Άνθος Ορθοδοξίας λάβαμε το παρακάτω , πολύ ενδιαφέρον, άρθρο για το ρόλο της Ορθόδοξης Μητέρας στο έργο της Ιεραποστολής. Θέλουμε να το διαβάσουν όλες οι μητέρες, όλες οι γιαγιάδες, όλες οι γυναίκες, για να αντιληφθούν τον καταλυτικό ρόλο τους στην εν Χριστώ σωτηρία των ανθρώπων, το ρόλο τους στη πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανα μέσου των αιώνων.

Η ορθόδοξη μητέρα στην Ιεραποστολή

Υπάρχουν γεγονότα που συγκινούν την ψυχή του ανθρώπου. Μεταξύ των γεγονότων αυτών είναι και η ιεραποστολή. Πολλοί νεοφώτιστοι που έχουν ασπαστεί την Ορθοδοξία, οδηγούνται με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος στη διάδοση της Ορθοδοξίας. Κάτι βέβαια που είναι μάλλον δύσκολο, λόγω έλλειψης γνώσεων και εμπειριών των ορθοδόξων αληθειών. Ο νεοφώτιστος όμως το κάνει απλά και μόνο από μεγάλο ζήλο, κινείτε να πείσει τον άλλο να γίνει Ορθόδοξος. Δεν είναι τα επιχειρήματα αλλά ο ζήλος που τα κάνει όλα.

Οι μητέρες γενικά στις ιεραποστολικές Επισκοπές δεν θέλουν να μένουν πίσω σ’ όλη την ιεραποστολική προσπάθεια. Αυτό εκφράστηκε στο εξαήμερο σεμινάριο,που οργανώθηκε από την Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας, για τις μητέρες των Επισκοπών Καμπάλας, Κένυας και Μπουκόμπας. Πήραν μέρος 60 μητέρες (πρεσβυτέρες και μη) από τις προαναφερόμενες Επισκοπές. Το σεμινάριο είχε σαν κύριο θέμα: «Η Ορθόδοξη μητέρα στην Ιεραποστολή». Έχοντας την Παναγία σαν παράδειγμα, οι μητέρες των τριών Επισκοπών αισθάνθηκαν έντονα την αποστολή τους. Πραγματικοί Χριστιανοί και κατά συνέπεια πραγματικές μητέρες είναι «οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν» (Λουκ. 11, 27).

Ασφαλώς η Ορθόδοξη αποστολική Εκκλησία έχει πάντα ανάγκη από τους ιεραποστόλους. Οι μητέρες των ιεραποστολικών Επισκοπών, που είναι γέννημα και θρέμμα της Ορθόδοξης ιεραποστολικής προσπάθειας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι ο Θεός «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α’ Τιμ. 2, 4). Αυτός ο Θεός Πατήρ έστειλε τον Μονογενή Του Υιό «ίνα πας ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόληται, αλλ’ έχει ζωήν αιώνιον» (Ιω. 3, 16). Αυτός ο Κύριος λέει στην ψυχή κάθε Χριστιανού ότι «καθώς απέσταλκε με ο Πατήρ, καγώ πέμπω υμάς» (Ιω. 20, 21). Ήδη οι μητέρες γνώρισαν τα λόγια της Παναγίας «ό,τι αν λέγη υμίν, ποιήσατε» (Ιω. 3, 5), αφού η Ίδια έδωσε πρώτη το παράδειγμα απαντώντας τα λόγια του Αρχαγγέλου Γαβριήλ με το «ιδού η δούλη Κυρίου∙ γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου» (Λουκ.1.38).

Στο κλείσιμο του σεμιναρίου ο Ποιμενάρχης μας είπε στις μητέρες: «ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων ειρήνην» (Ρωμ. 10, 15) και τόνισε ότι «αυτή την στιγμή που με την χάρη του Θεού διαδίδεται ταχέως η Ορθοδοξία, η Μητέρα Εκκλησία καλεί όλους μας και ειδικότερα εσάς τις μητέρες να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών. Η μητρική σας ιδιότητα να είναι ιεραποστολική, με την έννοια όχι μόνο να μας γεννήσει βιολογικά, αλλά να μας γεννήσει και πνευματικά μέσα στην Εκκλησία».

Οι μητέρες αυτές πήραν μέρος στην ομαδική βάπτιση των 200 προσώπων στο χωριό Mugaza. Και βέβαια γύρισαν στις Επισκοπές τους «με καρδία που καίει μέσα τους».

—————-

* Εκ του Γραφείου της Ιεράς Επισκοπής Μπουκόμπα.

Να προσευχόμαστε ώστε όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, άνδρες και γυναίκες, από κάθε κοινωνική ομάδα και ηλικία, να σκεφτούμε ότι είμαστε μέλη του Σώματος του Ιησού Χριστού και ότι πρέπει ΟΛΟΙ μας να διακονήσουμε την Εκκλησία και την Ορθόδοξη ιεραποστολή. Όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι, όλοι μπορούμε να μιλήσουμε, να αποταμιεύσουμε και να προσφέρουμε. Κανείς μας, πλέον, να μη μείνει αργός και αδρανής . Η ενορία σου, η μητρόπολή σου, το μοναστήρι, η αδελφότητα,ο ιεραποστολικός σύλλογος, η Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή , ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα της Εκκλησίας, ένας γείτονας, ένας πονεμένος, ένας άνεργος, ένας άρρωστος, ένας φυλακισμένος, όλοι  περιμένουν να αφιερώσεις μια ή περισσότερες ώρες στη ΔΙΑΚΟΝΙΑ του πλησίον, προς δόξα Τριαδικού Θεού.

Μη λησμονείτε τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές της Τανζανίας ( Ειρηνουπόλεως και Μπουκόμπα- Μουάνζας ) , της Ουγκάντας και της Κένυας, στις προσευχές σας και στην αγάπη σας.

This entry was posted in Bukoba -Tanzania, Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κένυα-Kenya, Μπουκόμπα Τανζανίας, Ουγκάντα-Uganda and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s