ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ !OFFICIAL RECOGNITION OF THE ORTHODOX CHURCH IN THE CAMEROON!


ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Ένα σπουδαίο γεγονός για την τοπική Ορθόδοξη  Εκκλησία του Καμερούν έλαβε χώρα με την επίσημη επίσκεψη της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου στην χώρα, καθώς την 12η Φεβρουαρίου ε.ε., ο Εξοχ.Πρόεδρος του Καμερούν κ.Πολ Μπίγια εξέδωσε Διάταγμα, με το οποίο αναγνωρίζεται επισήμως η Ορθόδοξη Εκκλησία στην μεγάλη αυτή αφρικανική χώρα.

Το θέμα, που έχει μεγάλη σημασία τόσο για το παλαίφατο Πατριαρχείο και την Ιερά Μητρόπολη Καμερούν, όσο και για την ενδυνάμωση των σχέσεων του Ελληνισμού με την χώρα, κατέγραψε ο τοπικός τύπος με πηχαίους τίτλους, παράλληλα με τις πολλές αναφορές στην επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στο κράτος.

Για το γεγονός της επίσημης αναγνωρίσεως εξέφρασε την μεγάλη Του ικανοποίηση και ο Μακαριώτατος, ανακοινώνοντας την σημαντική είδηση κατά την επίσκεψή του το απόγευμα της 13ης Φεβρουαρίου στην νεοσύστατη Ενορία Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστού στην παραθαλάσσια πόλη Ντουάλα, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο. Στην πόλη αυτή, που θεωρείται μεγαλύτερη και από την πρωτεύουσα Γιαουντέ, το Χριστεπώνυμα Πλήρωμα υπεδέχθη θερμά την ΑΘΜ και απάντησε με έντονα χειροκροτήματα στην αναγγελία της επισήμου αναγνωρίσεως.

Ανάμεσα στους παρεβρισκόμενους και οι λίγοι Έλληνες που έχουν απομείνει στην Ντουάλα. Μεταξύ αυτών και ο επιχειρηματίας και οφφικιάλιος του Πατριαρχικού Θρόνου κ. Ανέστης Αρνόπουλος, ο οποίος ανήγειρε τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη και έγινε απόδέκτης των ολοθύμων ευχαριστιών του Μακαριωτάτου, που επεσήμανε την αγάπη του αποδήμου ελληνισμού προς την Εκκλησία και το Πατριαρχείο.

Να σημειωθεί ότι στην πόλη της Ντουάλα υπάρχει ακόμη ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου ο Μακ.Πατριάρχης ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, παρουσία του Εξοχ.Έλληνα Πρέσβη στο Καμερούν κ.Διονυσίου Σουρβάνου, του Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας κ.Ιωάννη Καμπάνη, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Ντουάλα κ. Νικολάου Φρέρη, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Γιαουντέ κ.Ελευθερίου Παππά, του Προέδρου της Αδελφότητας Ορθοδόξου Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης κ. Βάιου Πράντζου, των Οφφικιάλιων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κ.κ. Ανέστη Αρνόπουλος και Θεοδώρου Πιτταρά, κρατικών αξιωματούχων, ενώ τιμητικώς παρευρέθη και ο Ιμάμης της περιοχής, δίνοντας την αφορμή στον Μακ.κ.Θεόδωρο να μιλήσει για την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στο Καμερούν, ως και στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην Αίγυπτο.

Αμέσως μετά το επίσημο δείπνο που παρεχώρησε η Ελληνιική Κοινότητα Ντουάλα προς τιμήν του Πατριάρχη, η ΑΘΜ ανεχώρησε για την πρωτεύουσα Γιαουντέ, όπου αύριο το πρωί κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την πεντηκονταετηρίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν.

( http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=281&PHPSESSID=cnsmnegpursfpkt299pinhftp7 )

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΜ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΟΧ.κ.ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Τον Εξοχ.Πρόεδρο του Καμερούν κ.Πολ Μπίγια επισκέφθηκε την 14η Φεβρουαρίου 2009  στο Προεδρικό Μέγαρο του Γιαουντέ η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καμερούν κ.Γρηγόριο.

Υποδεχόμενος με τις προσήκουσες τιμές τον Μακαριώτατο ο Εξοχ.κ.Πρόεδρος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του Σεπτού Προκαθημένου του Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου στο Καμερούν, αναφέροντας την μεγάλη του εκτίμηση για το πολυσχιδές έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην χώρα του, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό και ανθρωπιστικό. «Υποδεχόμεθα την Κορυφή της Ορθοδοξίας στην Αφρική, της οποίας τον ρόλο θεωρούμε πρωτεύοντα για την ενότητα των χριστιανικών Εκκλησιών και την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών στην αφρικανική γη» επεσήμανε κ.Πρόεδρος.

Ακόμη επήνεσε την προσφορά της ΑΘΜ στο Καμερούν ως Μητροπολίτου, καθώς εκεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας διηκόνησε μεταξύ των ετών 1997-2002. Ακόμη εδήλωσε ικανοποιημένος για την ενεργή παρουσία των Ελληνικών Κοινοτήτων στη χώρα και την άριστη συνύπαρξη και συνεργασία τους με τους λοιπούς κατοίκους, με σκοπό την αναβάθμιση του Καμερούν σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα, ο κ.Μπίγια απεκάλυψε στον Μακ.Πατριάρχη ότι είναι λάτρης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, την οποία μάλιστα έχει σπουδάσει, θαυμάζει και μελετά τους Έλληνες φιλοσόφους και την Ελλάδα ως κοιτίδα του πολιτισμού, ως και για την συνάντηση του ελληνικού και του αιγυπτιακού πολιτισμού ιδιαίτερα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ΑΘΜ εξέφρασε τις ευχαριστίες Της προς τον κ.Πρόεδρο για την αγάπη και την συμπαράσταση προς την τοπική Εκκλησία, που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα πνευματικής οδοιπορείας και εξεδήλωσε την πατρική ικανοποιήση για τον επιδεικνυόμενο σεβασμό μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων. Επίσης ανεφερόμενος στις αγαθές αυτές σχέσεις συνυπάρξεως εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη Του προς την Κυβέρνηση της Αιγύπτου και τον Εξοχ.Πρόεδρο κ. Χόσνι Μουμπάρακ για την στήριξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι και η Αίγυπτος αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ειρηνικής συνυπάρξεως του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

Κατακλείων ο Εξοχ.κ.Μπίγια απένειμε την ανωτάτη διάκριση του κράτους του Καμερούν, τον Αστέρα του Τάγματος της Τιμής, στον Μακ.Πατριάρχη κ.Θεόδωρο, διάκριση που απενεμείθη για πρώτη φορά σε Προκαθήμενο Εκκλησίας, ο Οποίος επίσης ετίμησε τον κ.Πρόεδρο με τον Σταυρό και τον Αστέρα του Πατριαρχείου.

(   http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=282 )

Ευχάριστες οι ειδήσεις που έρχονται από την Ιεραποστολική περιοδεία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου στην Ορθόδοξη Εκκλησία ( Μητρόπολη ) Καμερούν.  Νέα ιεραποστολικά κέντρα ανοίγονται με την ευγενική προσφορά των αποδήμων Ελλήνων, αλλά και όλων ημών των δωρητών της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής. Οι νεοφώτιστοι Αφρικανοί λαμβάνουν χριστιανικά ονόματα ( κυρίως  ελληνικά ), ενώ ο Αφρικανικός κόσμος σέβεται την Ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας , αφενός μεν γιατί αγαπά την αρχαία ελληνική γλώσσα και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αφετέρου δε γιατί η Αγία Γραφή ( Παλιά Διαθήκη στο κείμενο των εβδομήκοντα και Καινή Διαθήκη ) έχει γραφτεί στη κοινή ελληνιστική. Αυτό είναι ένα μήνυμα για όσους ( ελάχιστους ) μέσα στην Ελλάδα και στη Κύπρο αμφισβητούν τον ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ του Βυζαντίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ακόμα και σήμερα, για λόγους θρησκευτικής ιδεοληψίας ή πνευματικής αγκύλωσης. Και είναι συγκινητικό να βλέπεις χιλιάδες νεοφώτιστους Αφρικανούς Ορθόδοξους Χριστιανούς να προσπαθούν να μάθουν αρχαία ελληνικά, για να διαβάζουν τη Καινή Διαθήκη από το πρωτότυπο ή να ψέλνουν στα αρχαία ελληνικά ύμνους της Εκκλησίας μας.

Ορθόδοξα Αφρικανόπουλα τραγουδούν και ψάλλουν στα ελληνικά !

Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε να προσεύχεστε και να προσφέρετε στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Καμερούν και σε όλη τη Μητρόπολη Καμερούν. Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει, ο καθένας μπορεί να αποταμιεύσει για να προσφέρει στις Ορθόδοξες ιεραποστολές. Αρκεί να ευαισθητοποιηθούμε :  Ορθόδοξες Ιεραποστολές : Πως μπορούμε να τις ενισχύσουμε ;

Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής ( 8-14 Μαρτίου 2009 )


OFFICIAL RECOGNITION OF THE ORTHODOX CHURCH IN THE CAMEROON
13/02/2009 ,N.Katsikas

A significant event for the local Orthodox Church of the Cameroon took place during the official visit of His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa. On 12th February 2009, His Excellency the President of the Cameroon Dr Paul Biya issued a Decree, in which he officially recognizes the Orthodox Church in this great country of Africa .

The issue, which has great importance for the ancient Patriarchate and the Holy Metropolis of the Cameroon , as well as the strengthening of the relations of the Greeks with the country, was mentioned in the press together with the many referrals to the visit of the Alexandrian Primate to the country.

His Beatitude expressed his great gratification regarding the official recognition, mentioning the significant news during his visit on 13th February to the newly established parish of St John the Baptist in the seaside city of Douala , together with His Eminence Gregory. In this city, which is deemed to be larger than the capital Yaoundé, His beatitude was warmly welcomed and applauded loudly when told of the official recognition.

Among those present were the few Greeks remaining in Douala . Among them was the businessman and office bearer of the Patriarchal Throne, Mr Anestis Arnopoulos, who built the Church of St John the Baptist and who received fervent gratitude from His Beatitude, who emphasized the love of the immigrant Greeks for the Church and the Patriarchate.

It is to be noted that in the city of Douala there is also the Church of St Konstantine , where His Beatitude conducted the Divine Liturgy, which was attended by His Excellency the Greek Ambassador to the Cameroon Mr. Dionysios Sourvanos, the Honourable Consul General of Greece Mr. John Kambanis, the Chairman of the Hellenic Community of Yaoundé, Mr.Eleftherios Pappas, the Chairman of the Brotherhood of OrthodoxMissions Thessaloniki Mr. Vaios Prantzos, the Office Bearers of the Alexandrian Church Mr Anestis Arnopoulos and Theodoros Pittaras, state officials, as well as the Imam of the area, giving His Beatitude the opportunity to speak of the harmonious coexistence of Christians and Muslims in the Cameroon, as well as in Egypt, the See of the Patriarchate of Alexandria.

Immediately following the official dinner hosted by the Hellenic Community of Douala in honour of the Patriarch, His Beatitude departed for Yaoundé, where the functions for the fiftieth anniversary of the Holy Metropolis of the Cameroon will take place.

http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=281 )

This entry was posted in Central African Republic - Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Chad - Τσάντ, Gabon - Γκαμπόν, Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Καμερούν,Cameroon, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s