Παπάς, δάσκαλος, οικοδόμος, κατηχητής στις » διακοπές» του !


Κατά συγκυρία, σήμερα που όλα τα ΜΜΕ μιλάνε για ένα δυστυχισμένο πλάσμα που έφερε το ράσο και σκανδάλισε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και σπίλωσε την ανθρώπινη εικόνα της  Εκκλησίας ( γιατί   η Εκκλησία ως θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού δεν έχει σπύλους ή κηλίδες, ούτε η πίστη μας εξαρτάται από πρόσωπα ή καταστάσεις ) , χωρίς να το γνωρίζω είχα ετοιμάσει το παρακάτω άρθρο από το ιεραποστολικό περιοδικό ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ, για ένα   παπαδάσκαλο από την Κανάγκα του Κογκό. Προσευχόμαστε ο ένας να βρει αληθινή μετάνοια και να καταλάβει το κακό που έκανε και κάνει και ο άλλος να συνεχίσει το ευλογημένο έργο του στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Κογκό.

Ο Θεός μας αγαπά όλους και ζητά από όλους μας ταπείνωση και μετάνοια. Είναι καλύτερο, αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα ανθρώπινα πάθη μας, να MHN γινόμαστε ιερείς ή να επανερχόμαστε στη τάξη των λαϊκών οικειοθελώς, για να μην πλήττουμε την Εκκλησία ( όπως θα ήθελαν μερικοί, είτε άθεοι, είτε ψευτομεσσίες και ψευτοπροφήτες για να παρασύρουν κάποιους σε αιρέσεις και παραθρησκείες και να τους κάνουν ισόβια υποχείριά τους  ) και να μην σκανδαλίζουμε όσους έχουν αδύνατη πίστη και προσέχουν πρόσωπα ή καταστάσεις.

Ο παπαδάσκαλος π. Γεράσιμος Kanku κατέφθασε στη Luisa , κάπου 220 χλμ. από την Κανάγκα , με φορτηγό, οικοδομικά εργαλεία και υλικά, με αρχιμάστορες και τα απαραίτητα και σήμανε συναγερμός- πιστοί, άνδρες, γυναίκες, παιδομάνι, και άλλοι περίεργοι μαζεύτηκαν στο ευρύχωρο οικόπεδο, όπου θα χτιζόταν ο Ναός.

Δεκαετιών πόθος και απαντοχή γινόταν πραγματικότητα. Ελληνίδα ευσεβής δωρήτρια (δεν την ξέρουμε, τα κατάφερε και είναι ακόμη άγνωστη!) κατέθεσε κάπου 40.000 ευρώ, μέχρι τώρα, και πυροδότησε τις δημιουργικές δυνάμεις. Είναι περίοδος διακοπών και ο παπαδάσκαλος ευκαιρούσε· θα επιστατούσε στο έργο ανεγέρσεως του Ναού. Ο καλοκάγαθος και φιλοπρόοδος παραδοσιακός αρχηγός της περιοχής το είπε, το ξαναείπε και το πραγματοποίησε: Σας προσφέρω δωρεάν το οικόπεδο, που χρειάζεσθε, και κάτι περισσότερο. Σας προσφέρω όσα τούβλα θα χρειασθείτε, και όποια άλλη συμπαράσταση. Χτίστε τον Ναό στη Luisa · είναι η ασφάλεια και η ευτυχία του τόπου μας».

Το έμαθαν και από τα γύρω χωριά. Πλήθος οι εθελοντές εργάτες. Άρχισε το έργο με προσευχή και Αγιασμό και άσματα και χορούς. Ήταν λαϊκό πανηγύρι! Ίσαμε να πεις «τρία», σκάφτηκαν τα θεμέλια του Ναού.

Ο αρχηγός και υπεύθυνος της οικοδομής έμπειρος. Ίσως είναι ο έβδομος ναός αυτός που ανέλαβε να χτίσει με τους συνεργάτες του.

Ο παπαδάσκαλος του » Lumiere des Nations» της Κananga έκανε τον αγιασμό. Ράντισε το σκάμμα και τους πιστούς. Σε λίγες μέρες μου τηλεφώνησαν ότι η οικοδομή έφτασε στα παράθυρα.

Μπορώ να πω ότι άλλο ήταν το πιο σπουδαίο· ο παπαδάσκαλος, κάθε απόγευμα, έκανε κήρυγμα στο μαζεμένο πλήθος των πιστών. Κάτι ακόμη· κατηχούσε τους αβάπτιστους, που στο τέλος τους βάφτισε (150 ψυχές !). Σε δύο μήνες ο Ναός του αγίου Νεκταρίου (η αφιέρωση στον Άγιο ήταν το τάμα της δωρήτριας) έφτασε στο τελευταίο σενάζι, κάτω από τη στέγη.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο παπαδάσκαλος επέστρεψε στην έδρα της τάξεώς του. Λίγο πιο αδύνατος άπ’ όταν άρχισε η οικοδομή. Τεκμήριο κοπιαστικής εργασίας (πνευματικής και υλικής) και αδιάκοπης επιστασίας. Το έργο συνεχίζεται και σύντομα θα τελειώσει…

Ένα ακόμη κατόρθωμα συνεργασίας ιεραποστόλων και καλόγνωμων ντόπιων. Δοξάζεται ο Χριστός, επεκτείνεται η Ορθοδοξία και σώζονται ψυχές!

Το    άρθρο δημοσιεύεται στο  τελευταίο τεύχος του περιοδικού Πάντα τα Έθνη, του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όσοι επιθυμείτε να στείλετε την αγάπη σας στους ηρωϊκούς παπαδασκάλους του Κογκό, της Μητρόπολης Κεντρώας Αφρικής, για να προσφέρουν στον κογκολέζικο λαό, στους πρόσφυγες, στα παιδιά, μπορείτε να το κάνετε μέσω της Αποστολικής Διακονίας. Πληφορορίες στην ενότητα :  Ορθόδοξες Ιεραποστολές :  Πως μπορούμε να τις ενισχύσουμε.

Βλέποντας το μεράκι και τον φιλόθεο ζήλο και την αυτοθυσία των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων, ντόπιων ιερέων και πιστών, μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε σοβαρά πόσο ΠΙΣΩ είμαστε από κάθε άποψη από τους νεοφώτιστους ;  Μήπως έχουμε καταντήσει καλοπερασάκηδες, με δημοσιουπαλληλική νοοτροπία ;  Μήπως έχουμε εγκλωβιστεί σε μια νοσηρή παθογένεια, μια εσωστρέφεια, αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς Θεό, χωρίς Ορθόδοξη κατήχηση, χωρίς αντιαιρετική ενημέρωση, χωρίς προσευχή, χωρίς ταπείνωση ;  Θα μας διδάξει κάτι ο παπαδάσκαλος του Κογκό ;  Μήπως σκοπό μας έχουμε την αυτοπροβολή ή την πρόκληση διενέξεων, σχισμάτων, έριδων, αντί να    οικοδομούμε την ΕΝΟΤΗΤΑ, την Συμπαράσταση στην Ορθόδοξη Εξωτερική και εσωτερική ιεραποστολή και την αντιαιρετική ενημέρωση, το φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της Εκκλησίας ;

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Παπάς, δάσκαλος, οικοδόμος, κατηχητής στις » διακοπές» του !

  1. Παράθεμα: » Παπάς, δάσκαλος, οικοδόμος, κατηχητής στις ” διακοπές” του! kantonopou’s blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s