Παλιός Ορθόδοξος ναός που είχε περάσει στα χέρια προτεσταντών επιστρέφει στα χέρια της ορθόδοξης ιεραποστολής στη Τανζανία !


Κάποτε άκμαζε ο ελληνισμός σε πολλές περιοχές της Αφρικής. Οι Έλληνες έφυγαν και οι ναοί τους πέρασαν στα χέρια διαφόρων ομολογιών ή εγκαταλείφθηκαν. Οι Ορθόδοξοι ιεραπόστολοι αρχίζουν, σιγά σιγά, με τη δική σας βοήθεια να αποκτούν αυτά τα παλιά ορθόδοξα θυσιαστήρια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας για να διακονήσουν τις ανάγκες των νεοφωτίστων και κατηχουμένων Αφρικανών. Συγκινητική και αυτή η ιστορία από το Βόρεια Τανζανία , στη Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως.

Στο τελευταίο τεύχος του ορθ.ιεραποστολικού περιοδικού ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ δημοσιεύεται η ιστορία από τη Βόρεια Τανζανία. Με τις δικές σας προσευχές και τη δική  σας βοήθεια ένας εξαγορασμένος παλιός ορθόδοξος ναός επιστρέφει στα χέρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως Τανζανίας. Να ευχηθούμε, άχρι καιρού, συνεχώς να δοξάζεται από τους νεοφώτιστους Ορθόδοξους Τανζανούς ο Τριαδικός Θεός.

Νταρ Ες Σαλαάμ, 16-9-2008

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης και τα αγαπητά μέλη του Δ.Σ.

Χαίρομαι που επικοινωνώ και πάλι μαζί σας διότι αισθάνομαι την ευλογία της προσευχής και του ενδιαφέροντος, τόσο του δικού σας, όσο και των εκλεκτών συνεργατών και δωρητών της Αδελφότητος προς το ιεραποστολικό έργο στην Τανζανία.

Έχω τη χαρά να σας ενημερώσω  ότι το έργο μας στην Τανζανία φέρει καρπούς καλύτερους απ’ ότι ελπίζαμε. Ημέραν καθ’ ημέραν ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Δόξα τω πανάγαθω Θεώ!

Όμως δια την πρόοδο τόσο του ιεραποστολικού, όσο και του φιλαν­θρωπικού έργου της Ιεράς ημών Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως στην Τανζανία, η Αδελφότης Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλο­νίκης συνέβαλε τα μέγιστα και σας ευγνωμονώ.

Έτσι επιθυμώ, όπως για μία ακόμη φορά ευχαριστήσω την Αδελφό­τητα για την προσφορά των είκοσι χιλιάδων ευρώ, τα οποία έλαβα από υμάς, προκειμένου να εξαγοράσουμε από τους Αμερικανούς Βαπτιστές μισσιονάριους τον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου στην πόλη Μόσι της Βο­ρείου Τανζανίας, ο οποίος δυστυχώς απεσπάσθη το έτος 1973 από την Ελ­ληνική Κοινότητα και δόθηκε στους  προτεστάντες.

Θέλω να ελπίζω πως με την ευλο­γία του Θεού και τις προσευχές όλων – ήδη έχω παρακαλέσει αρκετούς Πα­τέρες του Αγίου Όρους να προσευχη­θούν – σύντομα αυτό το κόσμημα της Ορθοδοξίας θα επιστρέψει και πάλι στην Ορθόδοξη λατρεία. Ήδη προχω­ρά η διαδικασία για τη μεταβίβαση του ακινήτου μέσω των δικηγόρων και σύμφωνα με τους νόμους του κράτους της Τανζανίας.

Το συνολικό κόστος εξαγοράς του Ιερού Ναού θα ανέλθει εις το ποσόν των πενήντα χιλιάδων ευρώ και φυ­σικά στη συνέχεια θα χρειασθεί ένα σεβαστό ποσό, τόσο για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού, όσο και του Πρεσβυτερίου.

Τελειώνοντας θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω διά την εκτύπωση της Καινής Διαθήκης στη γλώσσα Σουαχίλι σε δέκα χιλιάδες αντίτυπα, τα οποία και αναμένουν οι νεοφώτι­στοι ντόπιοι Τανζανοί  «ως το πνευματικό μάννα εξ ουρανού» και να σας παρα­καλέσω να αναλάβετε και την οικονο­μική δαπάνη για την έκδοση της πρώ­της Θείας Λειτουργίας, στη γλώσσα Σουαχίλι. επίσης σε δέκα χιλιάδες αντίτυπα, ενώ ταπεινά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, να δοξολογήσω τον Άγιο Θεό και να σας ευχηθώ ο δωρεοδότης Κύριος μας Ιησούς Χρι­στός να ανταποδίδει πλούσια τα ελέη Του και να σας χαρίζει κάθε ευλογία, βλέποντας και άλλους συνανθρώ­πους μας να κατανοούν ότι «Χριστός το φως του κόσμου εστίν».

Μετ’ ευχών εγκαρδίων

ο Ειρηνουπόλεως Δημήτριος

Μικρό Σχόλιο

Η Αδελφότητα μας διέθεσε το πο­σό των 20.000 ευρώ για την αγορά του Ι. Ναού Αγ. Διονυσίου στο Μoshi και ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα για την έκδοση της Καινής Διαθήκης και της Θείας Λειτουργίας στα Σουαχίλι σε 10.000 αντίτυπα για την κάθε έκ­δοση. Επιθυμούμε ο λόγος του Θεού και η Θ. Λειτουργία να αρδεύσει τις ψυχές των αφρικανών Ορθοδόξων Χριστιανών, ώστε να γίνουν συνειδητοί και βιωματικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου στη Βόρειο Τανζανία και την έκδοση της Θείας Λειτουργίας στα σουαχίλι, μπορούν να στείλουν την αγάπη τους στη Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες στη κεντρική σελίδα, στην ενότητα : Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως-Τανζανία-Tanzania, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s