Κάτοικοι πόλης της Ζάμπια ζητούν να φτιάξουν Ορθόδοξη ενορία και να βαπτιστούν !


Από όλο το κόσμο, από κάθε γωνιά του πλανήτη, γίνονται εκκλήσεις προς τους Ορθοδόξους ιεραποστόλους να δημιουργήσουν Ορθόδοξες ενορίες, ναούς, ώστε να μπορέσουν αρκετοί άνθρωποι να βαπτιστούν και να λάβουν το Άγιο Χρίσμα ένταξης στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι εργάτες λίγοι, ο θερισμός πολύς. Τα οικονομικά μέσα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής πολύ περιορισμένα και οι ανάγκες τεράστιες. Έτσι, μέσα στην αναστάτωση των ημερών, και τη στιγμή που κρούσματα χολέρας αναφέρθηκαν και στη Ζάμπια, είναι επίκαιρη η επιστολή του Επισκόπου Ζάμπιας προς τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο » Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» Θεσσαλονίκης, όπου διατυπώνεται η αγωνία κάποιων κατοίκων μιας μεγάλης πόλης της Ζάμπια για ίδρυση Ορθόδοξης ενορίας.

Μεγάλη η αγωνία του Επισκόπου, τη στιγμή που βλέπει γύρω του εκατοντάδες νεόκοπες αιρέσεις να διδάσκουν έναν χριστιανισμό χωρίς Μυστήρια, ένα χριστιανισμό διαφορετικό από αυτόν που παρέλαβε η Εκκλησία. Μια σύγχρονη Βαβέλ ! Και η Ορθόδοξη Εκκλησία, χωρίς οικονομικούς πόρους, χωρίς ΜΜΕ , έντυπα, βιβλία,διαδίκτυο, χωρίς πολλούς συνεργάτες της Ιεραποστολής, να προσπαθεί να κηρύξει την «άπαξ παραδοθείσα τοις αγίοις πίστη» ( Ιούδα, 3 ). Η αγωνία μας μεγάλη και οι προσευχές μας και οι ελπίδες μας στρέφονται και πάλι στον άλλο Παράκλητο, το Πνεύμα της Αληθείας. Αυτός ας φωτίσει τους δωρητές και για την Ζάμπια, Αυτός ας οδηγήσει τα βήματα ανθρώπων , εργατών του Ορθόδοξου ευαγγελισμού των εθνών στον Αμπελώνα της Ζάμπιας. Είναι κρίμα οι λαοί να παρασύρονται από ψευτοπροφήτες και να μετατρέπονται σε υποχείρια ψευτομεσσιών ή να γίνονται ισόβιοι, αμισθί πλασιέ θρησκευτικών εντύπων αμερικανικών θρησκευτικών εκδοτικών εταιριών που ισχυρίζονται ( ! ) ότι λαμβάνουν την «αλήθεια» από τον Θεό με «δόσεις» ! Μακάρι κάποιοι από εμάς να αφυπνιστούμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΖΑΜΠΙΑΣ

Λουσάκα, 11 Οκτωβρίου 2008

Αγαπητέ κύριε Ασλανίδη

Το ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Επισκοπής Ζάμπιας, όπως ήδη γνωρίζετε, συυμπλήρωσε πέντε και πλέον χρόνια ζωής και με την χάρη του Θεού κάναμε μεγάλα βήματα, σημειώσαμε πρόοδο και η τοπική μας Εκκλησία έχει στην πρωτεύουσα Λουσάκα ένα ζωντανό Ιεραποστολικό Κέντρο, που διαθέτει Ιερό Ναό, δημοτικό σχολείο και οικοτροφείο για τις ανάγκες της ενορίας και της ευρύτερης περιοχής.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στην αγκαλιά της Εκκλησίας, ένα ρούχο, ένα φάρμακο, ένα πιάτο φαγητό.

Βεβαίως, οι ανάγκες δεν παύουν να υπάρχουν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αρκεστούμε μόνο σε αυτήν την ενορία, που ήδη βρήκε τον δρόμο της και λειτουργεί, με την βοήθεια του Θεού, ομαλά και δημιουργικά.

Μας έχουν προσεγγίσει πολλοί άνθρωποι σε μια άλλη πόλη, το Kitwe, συμπρωτεύουσα της Ζάμπιας 400 χλμ. βόρεια της Λουσάκας, και ζητούν επιμόνως να ιδρύσουμε και εκεί μια ορθόδοξη ενορία, στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν.

Για να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους, άμεση ανάγκη υπάρχει να αγορασθεί μια οικία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως αρχικός ναός και κατοικία του ιερέως, των κατηχητών και της ταπεινότητάς μου όποτε χρειάζεται.

Το κόστος αγοράς στην περιοχή είναι 150.000 ευρώ. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, ιδιαίτερα αυτό το δύσκολο καιρό που διερχόμαστε κρίση. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η ακρίβεια στη Ζάμπια είναι μεγάλη και όσο περνάει ο καιρός τα πάντα ακριβαίνουν και το κόστος ζωής στην χώρα γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτο.

Δεν λησμονώ ποτέ τη συμβολή του Συνδέσμου σας προ τετραετίας, όταν μας αγοράσατε το κτίριο που στεγάζεται το Επισκοπείο μας, στο οποίο μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκαν πολλοί άνθρωποι που ήλθαν εδώ για να μας δουν και να βοηθήσουν προσωπικά το έργο της Εκκλησίας.

Μην μας ξεχάσετε και τώρα. Η εξασφάλιση του οικοπέδου και της οικίας που σας εξέθεσα, θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στην εξάπλωση της Ορθοδοξίας στο Kitwe.

Όλες οι αιρέσεις έχουν εξαπλωθεί και λυμαίνονται τη Ζάμπια. Δεν είναι καιρός να ξυπνήσουν ελληνικές συνειδήσεις και να βοηθήσουν το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας;

Χαιρετισμούς και ευχές σε όλους τους συνεργάτες σας.

Με πολλής εν Κυρίω αγάπης

† Ο Ζάμπιας Ιωακείμ

(   http://www.iersyn.gr/letters.html#ΙΕΡΑ_ΕΠΙΣΚΟΠΗ_ΖΑΜΠΙΑΣ )

Ενισχύστε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ζάμπιας. Ενισχύστε το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό της έργο. Να προσεύχεστε στο Τριαδικό Θεό να οδηγήσει και άλλους, πολλούς κατοίκους της Ζάμπιας στην Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία και να τους ελευθερώσει από αιρέσεις, παραθρησκείες και ψευτοθρησκείες. Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης περιμένει την αγάπη σας για το λαό της Ζάμπια, μέσω της Ορθόδοξης Επισκοπής. Ο Θεός να είναι μαζί μας, να μας ελεεί και να μας συγχωρεί.

(   http://www.iersyn.gr/support.html )

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ευρώπη, Ελλάδα - Greece, Ζάμπια, Zambia, Κύπρος - Cyprus, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s