Χριστούγεννα στην Άπω Ανατολή ( Χονγκ Κονγκ, Ταϊλάνδη, Ινδία )


Τα Χριστούγεννα εορτάστηκαν στην Άπω Ανατολή αλλά ο Χριστός γεννήθηκε στις ψυχές λίγων Ασιατών αδελφών μας , σύμφωνα με άρθρο του εκκλησιαστικού πρακτορείου ειδήσεων ΡΟΜΦΑΙΑ ! Το 90% και πλέον των Ασιατών δεν γνωρίζουν τον Ιησού Χριστό, δεν γνωρίζουν τον Τριαδικό Θεό, δεν γνωρίζουν ( ακόμα περισσότεροι ) την Ορθόδοξη Εκκλησία Του! Και η ευθύνη ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ που δεν ενδιαφερθήκαμε, δεν προσπαθήσαμε, δεν προσευχηθήκαμε, δεν βοηθήσαμε, όσο θα έπρεπε!   Στείλαμε ελάχιστους Ορθόδοξους Ιεραποστόλους ( με τη βοήθεια ντόπιων ιερέων, μοναχών και λαϊκών ) , χωρίς πολλά οικονομικά μέσα, χωρίς τεχνικά μέσα, σε αχανείς χώρες. Ζούμε μέσα στην αυτάρκειά μας και θα βρεθούμε προ εκπλήξεων όταν βρεθούμε μπροστά στο Θεό. Εκατομμύρια άνθρωποι ψάχνουν να βρουν την ΑΛΗΘΕΙΑ και την ΑΓΑΠΗ, που δεν είναι μια ιδέα, μια φιλοσοφία, μια θρησκεία, αλλά είναι ο Ζωντανός Χριστός των Μυστηρίων της Εκκλησίας Του. Αυτός, μέσω των Μυστηρίων, είναι ο ΩΝ,  Αυτός που υπάρχει ΤΩΡΑ μέσα σε όλα τα έγκυρα Μυστήρια και χαρίζει ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ !

hong20kong20christmas

Πότε, επιτέλους, θα κάνουμε την αυτοκριτική μας και την υπέρβασή μας ; Πότε θα βγούμε από τη ραστώνη της «πνευματικότητάς»μας όταν τα 90% των Ασιατών αδελφών μας αγνοούν τον Χριστό ; Αυτό δεν μας πονάει, δεν μας καίει ; Ο καθένας μας ας καθίσει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα αυτό και να δει πως μπορεί να βοηθήσει …

Χριστούγεννα στην Άπω Ανατολή !

Με πνευματική ευφροσύνη εόρτασαν οι Ορθόδοξες Κοινότητες στην Νοτιοανατολική Ασία την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Στο Χόνγκ Κόνγκ, στην Ταϊλάνδη, στις Φιλιππίνες, στην Σιγκαπούρη, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στο Πακιστάν και στην Ταϊβάν, οι Ορθόδοξοι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής τέλεσαν την Χριστουγεννιάτικη θεία Λειτουργία και οι Ορθόδοξοι πιστοί και οι Κατηχούμενοι, με πνευματική αγαλλίαση, υποδέχθηκαν και δόξασαν την γέννηση του Νοητού Ηλίου της Δικαιοσύνης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής κ. Νεκτάριος τέλεσε την χριστουγεννιάτικη θεία Λειτουργία, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά στο Χόνγκ Κόνγκ. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας παρατέθηκε εορταστικό χριστουγεννιάτικο Δείπνο σε όλους τους πιστούς και τους πρόσφυγες που προστατεύει η Ιερά Μητρόπολις.

Την κυριώνυμο ημέρα των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής, μετέβη στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, όπου χοροστάτησε στην χριστουγεννιάτικη θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Τσίλης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, στο Ξενοδοχείο Novotel. Μετά την θεία Λειτουργία παρατέθηκε εορταστικό πρωινό.

Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ, μετέβη στην Ινδία, όπου παρέμεινε μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Κατά την διάρκεια αυτής της ποιμαντικής επισκέψεώς του, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους ένδεκα Ορθοδόξους Ινδούς κληρικούς, δεκάδες πιστούς χριστιανούς και κατηχουμένους, να επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο θηλέων και άλλα φιλανθρωπικά Ιδρύματα, που λειτουργούν με την φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

(    http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2047&Itemid=2 )

Εμείς τι σχόλιο να κάνουμε ; Να πούμε ότι σε αυτές τις περιοχές οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιόρτασαν αληθινά Χριστούγεννα, μέσα σε τόσες αντιξοότητες και δυσκολίες, από ότι οι περισσότεροι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ελλάδας και της Κύπρου, πολλοί από τους οποίους γιόρτασαν Χριστούγεννα χωρίς Χριστό, μέσα σε νυχτερινά ή εμπορικά κέντρα, ενώ οι ναοί ήταν δίπλα τους ; Να πούμε ότι δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι ναοί, ακόμα στη Ταϊλάνδη, στη Σιγκαπούρη, στη Ταϊβάν, και σε πόσες  Ορθόδοξες κοινότητες στην Ινδία ; Να επισημάνουμε την έλλειψη Ορθοδόξων ιεραποστόλων και Εκκλησιών στη Μιανμάρ, στη Μαλαισία, στο Νεπάλ, στο Λάος, στη Καμπότζη, στο Βιετνάμ, στη Κίνα, στη Μογγολία; Η συνείδησή μας δεν μας ελέγχει ;

Και αφού δεν μπορούμε να πάμε ( για διάφορους λόγους ή προφάσεις ), γιατί δεν μαζεύουμε στην Ελλάδα και στη Κύπρο τους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες από αυτές τις χώρες, να τους κατηχήσουμε και από αυτούς να ετοιμάσουμε τους μελλοντικούς Ορθόδοξους Ιεραποστόλους και ιερείς και κατηχητές ; Μας τους έφεραν διάφορες συνθήκες στη καθημερινή ζωή μας και εμείς ούτε αυτό δεν κάνουμε ; Δηλαδή, ποιο είναι το έργο μας ; Να κάνουμε Λειτουργίες για τους  ήδη εκκλησιαζομένους και να βγάζουμε κηρύγματα στους ήδη πιστούς,  που είναι  το 20% των κατοίκων της Ελλάδας και της Κύπρου  ;  Για  τους υπόλοιπους που δεν έρχονται στην Εκκλησία και τα εκατομμύρια οικονομικούς μετανάστες δεν θα πρέπει να  ενδιαφερθούμε μέσα στο 2009 ;

Όσοι αδελφοί επιθυμούν να υποστηρίξουν το Ιεραποστολικό και Φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Χονγκ Κονγκ, ας στείλουν την αγάπη τους είτε απευθείας στην Μητρόπολη Χονγκ, είτε μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας, είτε μέσω κάποιου Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Συλλόγου που συνεργάζεται και ενισχύει κάποια ιεραποστολικά κλιμάκια της Μητρόπολης Χονγκ Κονγκ.

( https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/ )

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ορθόδοξο club του Pathfinder Χριστιανισμός , εδώ και μερικά χρόνια, στηρίζει το Ορθόδοξο ιεραποστολικό κλιμάκιο της Ινδίας, και πιο συγκεκριμένα την αποπεράτωση ενός κτιρίου που προορίζεται για Δημοτικό-Γυμνάσιο και οφθαλμολογική κλινική για τα εκατομμύρια τυφλούς της περιοχής.  Διαβάστε το παρακάτω άρθρο :

Χτίζουμε Οφθαλμολογική Κλινική για χιλιάδες τυφλούς Ινδούς στην Ορθ. Εκκλ. Ινδίας

(   https://ierapostoli.wordpress.com/category/%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-asia/ )

Στη συνέχεια παραθέτουμε τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου στο δημοσιογράφο της Καθημερινής Νίκο Παπαχρήστου :

Διακονία από Πακιστάν ώς και τις Φιλιππίνες
«Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι λίγο περίεργες στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπου οι Χριστιανοί είναι απόλυτη μειοψηφία. Γι’ αυτό είναι παράδοξο να βλέπουμε τους δρόμους, τα μαγαζιά ακόμα και ορισμένα σπίτια να στολίζονται» δηλώνει στην «Κ» ο μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος, περιγράφοντας την εορταστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην αχανή μητρόπολή του, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 20 χώρες. «Σε ορισμένες οι χριστιανοί με δυσκολία θα μπορέσουν να πάνε σήμερα στην Εκκλησία. Υπάρχουν περιοχές που επισήμως δεν λειτουργούν ναοί, με αποτέλεσμα η χριστουγεννιάτικη λειτουργία να τελεσθεί σε κάποια σπίτια όπου οι ορθόδοξοι πιστοί θα συγκεντρωθούν με το πρόσχημα κάποιας κοινωνικής εκδήλωσης».

Η ιεραποστολική μητρόπολη Χονγκ Κονγκ, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκτείνεται από το Πακιστάν μέχρι και τις Φιλιππίνες. Τα κυρίαρχα προβλήματα είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, ο αναλφαβητισμός και η φτώχεια. «Αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι η ανοιχτή ψαλίδα μεταξύ του απόλυτου πλούτου και της απόλυτης φτώχειας. Υπάρχουν άνθρωποι που η μόνη τους περιουσία είναι ένα σεντόνι. Μένουν στο δρόμο, κάνουν οικογένειες και γεννιούνται τα παιδιά τους στο δρόμο, πεθαίνουν στο δρόμο. Και κανένας δεν θα τους δώσει ποτέ σημασία. Λες και αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν» τονίζει ο μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και συνεχίζει: «Στην Ορθοδοξία ξέρουμε ότι η πίστη χωρίς τα έργα αγάπης είναι νεκρή γι’ αυτό και προσπαθούμε αυτό που πιστεύουμε, διδάσκουμε και λέμε να το κάνουμε πράξη μέσα από έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. Ιδρύσαμε ορφανοτροφεία, δημοτικά, γυμνάσια και τεχνικές σχολές στις οποίες παιδιά, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, μπορούν να εξειδικεύονται σε κάποιες τέχνες για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τη μοίρα του δρόμου. Δημιουργήσαμε κλινικές, ιατρεία και οδοντιατρεία και οργανώνουμε αποστολές για παροχή τροφίμων, ρουχισμού και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Για παράδειγμα στη Βεγγάλη της Ινδίας υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια τυφλοί. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ένα οφθαλμιατρείο με αποτέλεσμα από πολύ απλές παθήσεις οι άνθρωποι να τυφλώνονται. Σκεφτείτε ότι το απλό κολλύριο που στην Ελλάδα το βρίσκετε παντού, στη Βεγγάλη δεν υπάρχει. Ο στόχος μας λοιπόν είναι να δημιουργήσουμε μια οφθαλμολογική κλινική».

Στο ιεραποστολικό κλιμάκιο της Καλκούτας εκατοντάδες φτωχοί βρίσκουν βοήθεια. «Στην προσφορά και τη διακονία μας δεν χωρούν φυλετικοί ή θρησκευτικοί διαχωρισμοί. Ολα είναι ανοιχτά σε όλους χωρίς διακρίσεις», υπογραμμίζει ο κ. Νεκτάριος.

(   http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100040_25/12/2008_297408 )

This entry was posted in Ασία, Asia, Ελλάδα - Greece, Ινδία-India, Ινδονησία- Ιάβα, Κύπρος - Cyprus, Πακιστάν - Pakistan, Σιγκαπούρη-Singapore, Ταϊβάν, Taiwan, Φιλιππίνες-Philippines, Χονγκ Κονγκ-Hong Kong and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Χριστούγεννα στην Άπω Ανατολή ( Χονγκ Κονγκ, Ταϊλάνδη, Ινδία )

  1. Ο/Η ΤΖΑΝΝΗΣ(ΙΩΑΝΝΗΣ) ΒΟΥΤΣΑΣ λέει:

    Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα είμαστε Ορθόδοξοι μόνον τύποις και όχι κατ ΄ ουσίαν. Είναι εκπληκτικόν – δόξα τω Θεώ τω Τρισαγίω – οτί μεγάλη πλειονότητα τών ασιατών προσέρχονται στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική – Ορθόδοξη τού Χριστού Εκκλησία και αγαπούν Αυτήν.

  2. Ο/Η pilotos91 λέει:

    Αγαπητέ, Ο Θεός δίνει ευλογίες και ελπίζουμε να πολλαπλασιαστούν, ώστε όλο και περισσότεροι Ασιάτες να βρουν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η δική σας προσευχή, η δική σας συνεισφορά, με όποιο πρόσφορο μέσο μπορείτε, δίνει δύναμη στους Ορθοδόξους ιεραποστόλους να συνεχίσουν. Να προσευχόμαστε στο Κύριο μας να φέρει και άλλους εργάτες Του, στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Ασίας. Ο Θεός να είναι μαζί σας και να σας ευλογεί.

Σχολιάστε