Κολουέζι Κογκό : 485 βαπτίσεις, 55 σχολεία με 13.000 μαθητές και άλλες δραστηριότητες !


Στο Κολουέζι, πρωτεύουσα της επαρχίας Κατάνγκα του Κονγκό, οι εκδηλώσεις της ορθόδοξης ιεραποστολής για την εορτή των Χριστουγέννων ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο. «Μετά από μια μακρά περίοδο κατηχήσεως βαπτίσαμε 485 πιστούς όλων των ηλικιών. Αυτή είναι η πρώτη μας γιορτή. Επίσης στα 55 σχολεία μας που φοιτούν περισσότεροι από 13.000 μαθητές διοργανώθηκαν Χριστουγεννιάτικες γιορτές» δηλώνει στην «Κ» ο επίσκοπος κ. Μελέτιος, ο οποίος διευκρινίζει πως μόνο το ένα τρίτο των μαθητών είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί. «Είναι υποχρέωσή μας να προσφέρουμε και να φροντίζουμε για όλους» τονίζει.

kongo01

Το ιεραποστολικό έργο στο Κονγκό, που υπάγεται εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από τον σημερινό μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο και συνεχίστηκε από τον δραστήριο π. Κοσμά Γρηγοριάτη, ο οποίος το 1988 σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο διάδοχός του κ. Μελέτιος παρέλαβε ένα σημαντικό έργο και την ευθύνη διαποίμανσης χιλιάδων νεοφώτιστων ορθοδόξων πιστών. «Είναι αδιάκοπη η προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τους ντόπιους, να τους συμπαρασταθούμε, να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, να γίνουμε ένα με τις κοινότητές τους, να εκφραζόμαστε μέσα από τα συναισθήματά τους» σημειώνει ο επίσκοπος Μελέτιος. «Αυτές τις ημέρες των εορτών εντείνουμε το φιλανθρωπικό έργο μας. Στους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες ανάγκες δίνουμε δύο κιλά κρέας, λίγο λάδι, αλεύρι, είδη πρώτης ανάγκης. Αύριο θα επισκεφθούμε περίπου 200 φυλακισμένους και θα τους προσφέρουμε φαγητό και δώρα. Μια ομάδα θα πάμε και στο σχολείο που έχουμε δημιουργήσει για παιδιά με προβλήματα ακοής για να τους μοιράσουμε παιχνίδια. Είναι μερικές μόνο ταπεινές προσπάθειες εκδήλωσης της αγάπης της Εκκλησίας χωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε διάκριση. Τώρα οικοδομούμε μια μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα και ελπίζουμε πως με τη στήριξη πιστών από την Ελλάδα θα την ολοκληρώσουμε και θα την εξοπλίσουμε ώστε να μπορούμε να θεραπεύουμε τους ασθενείς αυτής της πολύπαθης περιοχής» τονίζει ο επίσκοπος Κολουέζι. Στην περιοχή της Κατάνγκα, υπάρχουν δύο μεγάλα αγροκτήματα όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Σχεδιάζεται η ανέγερση ενός νέου νηπιαγωγίου, βιβλιοθήκης, ενώ στην πόλη Λουμπομπάσι οικοδομείται ένα σύγχρονο τυροκομείο όπου θα εκπαιδεύονται οι σπουδαστές του ιεραποστολικού κέντρου. Ηδη έχει δημιουργηθεί φάρμα ζώων και η γαλακτοκομική παραγωγή προωθείται στις φτωχές κοινότητες.

Παράλληλα, η ιεραποστολή στο Κολουέζι, που στην πραγματικότητα είναι μια μικρή πόλη που απασχολεί διακόσιους εργαζόμενους, δίνει τη δυνατότητα σε νέους να εκπαιδευτούν στην πληροφορική σε εξοπλισμένες με υπολογιστές αίθουσες που διαθέτει. «Η βασική βοήθεια έρχεται από την Ελλάδα μέσω του ιεραποστολικού συνδέσμου «Κοσμάς ο Αιτωλός» που δημιουργήθηκε στη μνήμη του π. Κοσμά. Αλλά και απλοί πιστοί ενισχύουν το έργο μας» τονίζει ο κ. Μελέτιος και ζητάει από όλους να μην ξεχνούν τους φτωχούς λαούς της Αφρικής.

Η  συνέντευξη του Επισκόπου Κολουέζι π.Μελετίου στο εκλεκτό δημοσιογράφο της Καθημερινής Νίκο Παπαχρήστου.

(   http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100038_25/12/2008_297410 )

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να συνεισφέρουν στο πολύπλευρο, εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό έργο της Ορθόδοξης Επισκοπής Κολουέζι, μπορούν να στείλουν την αγάπη τους μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ :

(   https://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/ )

(   http://www.iersyn.gr/support.html )  ( http://www.iersyn.gr/magazine_subscribers.html   )

(    http://www.iersyn.gr/contact.html )

This entry was posted in Αφρική, Africa, Επισκοπή Κολουέζι-Κογκό, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κογκό,Congo, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s