Βοηθήστε να βάλουμε «πόδια» στο μικρό Φαλή από το Κογκό-Μπραζαβίλ!


Η ιστορία που θα διαβάσετε είναι συγκλονιστική και είναι μια από τις αμέτρητες περιπτώσες που συναντούν  οι Ορθόδοξοι ιεραπόστολοι μπροστά τους. Το δημοσιεύμα αυτό φιλοξενείται στο τριμηνιαίο Ορθόδοξο ιεραποστολικό περιοδικό ΦΩΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ, που εκδίδει ο ιεραποστολικός Σύλλογος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ της Πάτρας στο τεύχος 119, Ιούλιος -Σεπτέμβριος 2008.

scannedimage-21

Και τι σας ζητάμε Χριστουγεννιάτικα ; Να βρεθεί ένας ή πολλοί, κάποιος οργανισμός, κάποια ενορία ή Μτρόπολη, κάποιο  Μοναστήρι,κάποια αδελφότητα, που να καλύψει τα έξοδα για τα ΤΕΧΝΗΤΑ ΠΟΔΙΑ του μικρού Φαλή, τον οποίο  περιθάλπτει με τη στοργή της η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Κογκό-Μπραζαβίλ.  Ποιος ή ποιοί θα φροντίσουν για τον μικρό Χριστό του Κογκό-Μπράζα ;

» Ο Παΐσιος ένα νεοφώτιστο παλικάρι βαπτίσθηκε το Πάσχα. Παρ’ όλο που δεν είναι μεγαλόσωμος κάθε πρωί τόν έβλεπα να φθάνει στην Αγία Ειρήνη στο Ντολιζί, σπρώχνοντας το αναπηρικό καρότσι του Θωμά (δώρο του «Πρωτοκλήτου») στις ανηφοριές και κατηφοριές που οδηγούν στην Εκκλησία. Ήταν από τους πρώτους στον όρθρο και όπως και οι άλλοι εργάτες μας ξεκινούσε με προσευχή, συμμετέχοντας στον όρθρο, και με την απόλυση άρχιζε την εργασία κτίζοντας το σχολείο μας. Το ίδιο και ο Θωμάς σέρνοντας κυριολεκτικά τα ατροφικά ποδαράκια του έπαιρνε το μεροκάματο του σαν βοηθός του σιδερά φτιάχνοντας τους οπλισμούς του κτηρίου.

Ο Παΐσιος λοιπόν, από τους καλούς ποδοσφαιριστές της ομάδαςτης εκκλησίας μας, ήλθε μία ημέρα τον Ιούλιο κλαίγοντας από τους πόνους να με δει. Ανέλαβε η διευθύντρια του ορφανοτροφείου μας, η κ. Δωροθέα, φύλαξ άγγελος όλων των παιδιών, να τον πάει με ένα ταξί στο γιατρό. Οξεία σκωληκοειδίτης, έπρεπε να εγχειριστεί επειγόντως. Το πλέον επείγον όμως ήταν να προπληρωθεί ο χειρούργος και έτσι έσπευσα στο παλαιό κεντρικό νοσοκομείο με τα χρήματα. Ο Παΐσιος περίμενε μέσα στο χειρουργείο. Η εγχείρηση πέτυχε. Για οποιονδήποτε  Ευρωπαίο οι συνθήκες στους χώρους του νοσοκομείου ήταν παραπάνω από άθλιες: τοίχοι λερωμένοι, ίχνος αντισηψίας, παράθυρα  χωρίς τζάμια... Αφού έμεινε μία ημέρα σε έναν βρώμικο θάλαμο του χειρουργείου, μετά τον έβαλαν σε ένα δωμάτιο με τέσσερα κρεβάτια κολλητά ανά δύο σε μια πτέρυγα με τις ίδιες συνθήκες. Ένα σεντονάκι που του δώσαμε από το ορφανοτροφείο ήταν το μόνο που κάλυπτε το σφουγγάρινο γυμνό στρώμα. Υπέφερε και πονούσε. Κανείς γιατρός, κανείς νοσοκόμος. Μια μαία από γειτονική πτέρυγα του έδωσε μια συνταγή για παυσίπονα και του άλλαξε το τραύμα. Δίπλα του παραστεκόταν η γυναίκα του και κάτω στο πάτωμα σε μια ψάθα κοιμόνταν τα  δύο παιδάκια του. Τους ζούσε με τα 4 ευρώ που έπαιρνε κάθε ημέρα στην  οικοδομή -και που θα του λείψουν τώρα που είναι στην ανάρρωση. Στο νοσοκομείο δεν υπήρχε καμιά εξυπηρέτηση. Το φαγητό των ασθενών  το μαγειρεύουν οι συγγενείς στην αυλή με κάρβουνα.

Επισκεπτόμουν τόν Παΐσιο, όσο ήμουν στην πόλη τους. Μολύνθηκε το τραύμα καί χρειάσθηκε να ξαναγίνει επέμβαση. Δόξα τω Θεώ έγινε καλά. Στον εξωτερικό διάδρομο του νοσοκομείου,μπροστά στο δωμάτιο του Παΐσιου είδα ένα παιδί ακρωτηριασμένο και το πόνεσα. Είχε και τα δύο του  πόδια κομμένα πάνω από το γόνατο.

Καθόταν καί   έπαιζε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Τον ξαναείδα την άλλη ημέρα που ήταν μόνος του σε  ένα παλαιό αναπηρικό καρότσι. Του μίλησα και μου είπε την ιστορία του. Είναι δεκαέξι χρονών και τον λένε Φαλή .Ταξίδευε στο κατάμεστο τραίνο και καθόταν κοντά  στην πόρτα πού συνέδεε τα βαγόνια. Ένας χωροφύλακας περνώντας τον έσπρωξε δυνατά έξω ρίχνοντας τον επάνω στις ράγες. Τό τραίνο ήταν σε κίνησι και του έκοψε και τα δύο πόδια. Οι σιδηροδρομικοί τον πήραν στο νοσοκομείο καί ανέλαβαν τα έξοδα του,  χωρίς καμμία άλλη φροντίδα. Η καταγωγή του από τό Pointe Noire  όπου ζούσε σε μια φτωχογειτονιά με τόν παντρεμένο αδελφό του.Εκείνος δεν είχε τα χρήματα (10 ευρώ) ούτε για το εισιτήριο να έλθει να βοηθήσει. Του έδωσα μιά μικρή  βοήθεια και την διεύθυνση της εκκλησίας μας στο Pointe Noire  .  Από τότε θυμάμαι πάντα το βλέμμα του.

scannedimage-31

Αφότου έφυγα δύο φορές του έστειλα ξανά βοήθεια με έναν ποδοσφαιριστή, από τα παιδιά μας,ώστε να βοηθηθεί και ο ίδιος (ο ποδοσφαιριστής ) δοξάζοντας τον Θεό για τα δυνατά πόδια που του έδωσε. Τί μπορούμε να κάνουμε για τον Φαλή, ένα δεκαεξάχρονο παλικάρι με κομμένα τά φτερά; Τί μπορεί να απαλύνει τόν πόνο του; Ο Φαλής είναι μια ενσάρκωση της Αφρικής. Καρτερία μέσα στην οδύνη καί τήν φτώχεια. Στα μάτια του λάμπει η υπομονή αλλά και το παράπονο. Ο Κύριος μας τον υπέδειξε για να του δωρίσουμε τήν Αγάπη καί τήν Ελπίδα Του.

Ιερομόναχος Θεολόγος

Υ .Γ. Ο «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» διέθεσε δωρεά του κ. Θεοδ. Τζίμα και αγοράστηκε  ένα αναπηρικά «ποδήλατο» πού είναι χειροκίνητο και ένα απλό  αναπηρικό καρότσι για εσωτερικούς χώρους. Ήδη ο νεαρός πήρε τα δώρα του και με πολύ χαρά κινείται μέσα στην πόλη μόνος του , κάτι που στερούνταν.

Ο π. Θεολόγος κάνει κάποιες σκέψεις μήπως μπορέσει μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων της Αγγλίας να τον στείλει εκεί, για να του βάλουν τεχνικά μέλη.  Μακάρι να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η σκέψη και να σταθεί στα πόδια του αυτό το νέο παιδί. »

Προσέξατε ημερομίσθιο του Παΐσιου για να θρέφει την τετραμελή οικογένειά του ; 4 ευρώ !!! ¨Οσο ένας καφές, μια σοκολάτα στη καφετέρια !!! Όσο μια κυριακάτικη εφημερίδα !!!

Ο αδελφός του Φαλή, ο παντρεμένος, δεν είχε 10 ευρώ για το εισιτήριο  !!!

Και πόσα άραγε αναπηρικά καροτσάκια και ποδήλατα χρειάζεται η Ορθόδοξη Ιεραποστολή για να δώσει χαρά και κίνηση στα παιδιά της κάθε αφρικανικής χώρας ; Και ποιος, ποιοι μπορούν να βρουν το σημαντικό ποσό για να μπορέσει ο Φαλής να πάει στην Αγγλία για να αποκτήσει τελικά τεχνητά πόδια ; Ποιος θα βοηθήσει τον μικρό Χριστό του Κογκό -Μπραζαβίλ να ξαναπερπατήσει ;

Δείτε και τα παιδιά του ορφανοτροφείου που κάνουν μάθημα ! Τώρα χτίζει η Ορθόδοξη Ιεραποστολή το σχολείο τους ! Και ο μαυροπίνακας στη πρώτη γραμμή ! Και η κιμωλία ! Αλήθεια τι laptop θα αγοράσουμε φέτος στα «αδικημένα»  ( κακούργα κενωνία !)   και κουρασμένα και βαριεστημένα και ξενυχτισμένα ( όχι πάντως από μελέτη και διάβασμα ) παιδιά μας ;

scannedimage-9

Όποιος μπορεί, ας στείλει την αγάπη του  για τα τεχνητά πόδια  του Φαλή στον Ορθόδοξο ιεραποστολικό σύλλογο Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ της Πάτρας.

Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Ο Πρωτόκλητος ,

Μιαούλη 68,  Πάτρα , Ελλάδα, Τ.Κ.26222
τηλ.2610-329737
, και στον λογαριασμό της Εμπορικής Τραπέζης : 32338682.

Fax : 2610-329390

Eμαιλ -email :  protoklitos@gmail.com

Η συνδρομή για το περιοδικό     ΦΩΣ   ΤΩΝ  ΕΘΝΩΝ  είναι   5     ευρώ για Ελλάδα και   10    ευρώ  για   το εξωτερικό.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ελλάδα - Greece, Κύπρος - Cyprus, Κογκό Μπραζαβίλ - Congo Braza, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s