Ένα υπέροχο κείμενο του π. Νικολάου Βελιμίροβιτς, ως μνημόσυνο στον Αλέξανδρο και στα εκατομμύρια παιδιά του κόσμου που πεθαίνουν εξαιτίας της δικής μας απληστίας και αδιαφορίας!


Είναι βαρειά η ατμόσφαιρα έξω … Και ο θρήνος, η οργή περισσεύουν … Δεν έχεις λόγια να πεις στους γονείς … Δεν έχεις λόγια να πεις τι έγινε και γιατί έγινε …  Μόνο θρηνείς για το χαμό του παιδιού που δεν πρόλαβε να ζήσει και προσεύχεσαι και για τον άλλον που αφαίρεσε μια ζωή, εν βρασμώ ψυχής, άδικα, τόσο άδικα ( ποιος ξέρει κι αυτός από ποιες καταστάσεις πιεσμένος … Παιδί κι αυτό μιας κοινωνίας που παράγει και αναπαράγει τη βία, ένθεν κακείθεν… ) !   Και θα ήθελες να βλέπεις την οργή και  εναντίον όσων σκοτώνουν  άλλα παιδιά, σε τρυφερή ηλικία, μπλέκοντάς τα με τα ναρκωτικά  … Και θα ήθελες να βλέπεις ανάλογη οργή για τα εκατομμύρια παιδιά που πεθαίνουν – ΤΩΡΑ – στη Ζιμπάμπουε, στο Κογκό, στη Νιγηρία, στην Ινδία, στην Αιθιοπία, στη Κίνα, στην Αϊτή … Αλλά αυτά, όμως ,  δεν πουλάνε τηλεθέαση,  διαφημίσεις,  φύλλα,  πολιτική εκμετάλλευση με στόχο την εξουσία ! Μόνο η αντίδραση των απλών ανθρώπων κρύβει μέσα της ανιδιοτέλεια !  Η μεγάλη αντίφαση της εποχής μας … Και τώρα ; Ανακύκλωση της βίας ; Αναμόχλευση πολιτικών παθών ;

simionekroualeji1

Πάνω στην ώρα ήρθε το κείμενο που δημοσίευσε σε φόρουμ ο αγαπητός Μάριος, του Επισκόπου Αχρίδος, Νικολάου Βελιμίροβιτς.  Ίσως αυτό να αποτελεί μια – κάποια- απάντηση στα ερωτήματα που θέτουν, μέσα τους, κάποιοι :

» Σταμάτα τα κλάματα! Και άρχισε τις ελεημοσύνες. Για την ανάπαυση της ψυχής του παιδιού σου. Είναι αρκετά τα δάκρυα, με τα οποία πότισες την γη. Είναι καιρός πια, να κάνεις να ανθίσουν μέσα σου κάτι άλλα λουλούδια. Πιο όμορφα! Πιο γλυκά από εκείνα, που γίνονται όταν ποτισθούν με δάκρυα. Ποια λουλούδια; Η προσευχή και η ελεημοσύνη! Και άφηνε τον εαυτό σου στα χέρια του Θεού.

Πάρε δυο σανίδες και φτιάξε ένα σταυρό. Η μια σανίδα είναι η προσευχή προς τον Θεο. Η άλλη, η ελεημοσύνη προς τούς ανθρώπους. Η προσευχή σε ανεβάζει όλο και πιο ψηλά στον Θεο. Η ελεημοσύνη πλαταίνει όλο και περισσότερο στους γύρω μας ανθρώπους. Η γαλήνη που δοκιμάζουμε, όταν αναθέσουμε τον εαυτό μας στο θέλημα του Θεού, είναι το καρφί. Χρειάζεται να έχουμε γαλήνη και υπομονή. Γιατί μόνο τότε, μόνο με το κ α ρ φ ί αυτό θα στερεωθούν οι δύο αυτές σανίδες (η προσευχή και η ελεημοσύνη) και θα γίνουν πηγή ευλογίας: Σ τ α υ ρ ό ς.

Μην την αποχωρίζεσαι ποτέ την ελεημοσύνη και την προσευχή. Αυτές θα κατεβάσουν την ευλογία και την παρηγοριά από τον ουρανό στην καρδιά σου. Και θα την δροσίσουν, όπως δροσίζει η πρωινή δροσιά το διψασμένο χορταράκι.»

 

 Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχούλα του, όπως και τις ψυχές εκατομμυρίων παιδιών που χάνουν τη ζωή τους από πείνα, δίψα, αρρώστιες, προϊόντα ενός κόσμου άδικου ! Ο Θεός να δώσει αγάπη και  συγχωρητικότητα στις καρδιές  των οικείων και των φίλων του για το δράστη. Ο Θεός να δώσει ειλικρινή μετάνοια στο δράστη, γιατί ο Θεός θέλει «όλοι οι άνθρωποι να σωθούν»,αφού πορευθούν  με προσευχή, ταπείνωση, αγάπη, αφού ζήσουν εν μετανοία και εξομολογήσει!

 Αναδημοσιεύουμε και δύο κείμενα από το Μανιτάρι του Βουνού, ώστε όλοι μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναθεωρήσουμε πολλές από τις πρακτικές μας , θεοποιώντας ιδεολογίες, κόμματα, φιλοσοφίες, ομάδες αθλητικές κλπ  και παραμερίζοντας τον αληθινό Θεό και την Εκκλησία Του.

Ι) Εμπορευματοποίηση: «Άγε νυν οι λέγοντες, σήμερα ή αύριο θα πάμε σ’ αυτή την πόλη, θα μείνουμε ένα χρόνο, θα κάνουμε εμπόρια και θα κερδήσομε λεφτά». Σεις που δεν ξέρετε τι θα συμβεί αύριο. Τι είναι η ζωή σας; Ένας ατμός είστε που φαίνεται για λίγο κι ύστερα διαλύεται. Αντί να λέτε «Αν ο Θεός θέλει, θα ζήσομε για λίγο και θα κάμομε τούτο ή εκείνο». Τώρα καυχάσθε για τα περήφανα σχέδιά σας. Κάθε τέτοια καύχηση είναι λάθος. Όποιος ξέρει το σωστό και δεν το κάνει, αυτός κάνει αμαρτία». (Ιακ. Δ΄, 13-17, μετάφραση Νικ. Ψαρουδάκη, σελ. 386-387, Μήνυμα 1978).

ΙΙ) Εκμετάλλευση: «Άγε νυν οι πλούσιοι, κλαύσατε ολολύζοντες επί ταις ταλαιπωρίαις υμών ταις επερχομέναις. Ο πλούτος σάπισε και τα ρούχα σας τάφαγε ο σκόρος. Το χρυσάφι σας και τ’ ασήμι σας σκούριασε, κι η σκουριά τους θα μιλάει εναντίον σας και θα φάει τις σάρκες σας σαν φωτιά. Θησαυρίσατε την καταδίκη σας για την ημέρα της κρίσεως. Τα μεροκάματα των εργατών που θερίσανε τα χωράφια σας, που δεν τα πληρώσατε, φωνάζουνε κι οι φωνές των θεριστάδων έχουν φτάσει στ’ αυτιά του παντοδύναμου Θεού. Εζήσατε στη γη με πολυτέλεια και σπατάλη, παχύνατε σαν θρεφτάρια για τον χασάπη. Καταδικάσατε και σκοτώσατε τον αθώο, χωρίς να φέρει αντίσταση…». (Ιακ. Ε΄, 13-17, μετάφραση Νικ. Ψαρουδάκη, σελ. 387-388, Μήνυμα 1978).

(     http://manitaritoubounou.wordpress.com/2008/12/07/agenyn-dolofonia-alexgrig-eksegrsi/#more-1918      )

This entry was posted in Ελλάδα - Greece, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Ένα υπέροχο κείμενο του π. Νικολάου Βελιμίροβιτς, ως μνημόσυνο στον Αλέξανδρο και στα εκατομμύρια παιδιά του κόσμου που πεθαίνουν εξαιτίας της δικής μας απληστίας και αδιαφορίας!

 1. Ο/Η Misha λέει:

  μπράβο Νίκο για το κείμενο σου.
  χρόνια πολλά και για τη χτεσινή γιορτή σου.

 2. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Σε ευχαριστώ, αδελφέ.

  Να προσεύχεσαι στο Κύριο μας να μας δίνει δύναμη να προσφέρουμε ένα μικρό λιθαράκι στο έργο της Αγάπης του Θεού, σε όλο το κόσμο, μέσω της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής. Η δική σας βοήθεια, η προσευχή σας μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε, ευελπιστώντας ότι θα ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι.

  Τελικά, εκτός από την Αγία Γραφή, είναι τεράστιος ο πνευματικός πλούτος των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Και είναι λογικό γιατί η ζωή τους είναι η έμπρακτη εφαρμογή του Ευαγγελίου. Πόσο γλυκά μιλάνε ! Πόσο μαλακώνουν τις καρδιές μας τα σοφά τους λόγια ! Και τι κρίμα να αγνοούμε οι περισσότεροι τις πνευματικές τους συμβουλές.

  Ο Θεός μαζί σου. Και οι προσευχές όλων ας συνοδεύουν όσους έφυγαν από κοντά μας για το ταξίδι της αιωνιότητας, με την ελπίδα της Ανάστασης και της Αιώνιας Ζωής.

 3. Ο/Η υιος+ασωτος λέει:

  Τούτοι η παρεμβασή μου[σχόλιο]δεν έχει πρόθεση αντιπαράθεσεις-διαφωνίας.έχει όμως να κάνει με τον τρόπο προσέγγισης του προεκύψαν σοβαρότατου γεγονότος.Τα ερωτήματα πέφτουν βροχή και φυσικά δεν έχουν να κάνουν με θύμα και θύτη-τες με παρηγοριά που απαιτήται στους γονιούς και γενικότερα στους συγγενείς,αλλά οι λειτουργώντες συντεταγμένα να σκύψουν στο πρόβλημα και όχι επ’ωφελείας τους με την στενή έννοιαν του όρου αλλά, προσφορά στην κοινωνία μας μια κοινωνία που πάσχει πρώτα πρώτα απο εμάς τους ίδιους,που μεγαλώνουμε νεολαία αλλοτριωμένη πριν ξεκινήση το ταξίδη στον κόσμο,έναν κόσμο φτιαγμένο σαν τα μούτρα μας:Ωχαδερφισμός,παρταολάκιδες,ξερώλες ευκαιρεόπλουτους χωρίς να μετράμε το κόστος της αφροσύνης μας.Ποίοι είναι οιέμποροι ναρκωτικών;Σίγουρα δεν είναι Αρειανοί.Πρέπει γρήγορα όλοι μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας.Πολιτεία,γονείς,διδασκαλοί,εκκλησία,γενικά όλλες οι συντεταγμένες ομάδες με προτάσεις και όχι τρικλοποδιές.Τα γκάλοπ ας περιμένουν,ο χορός της ακροαματικότητας ας περιμένη.στο τέλος απο την στραβωμάρα θα λείψουν και οι ακροατές.Εμπρός ν’αναστραφεί το κλίμα,ότι περισώσουμε.

 4. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Έχεις δίκιο, αδελφέ μου.

  Η ελληνική κοινωνία βυθίζεται στο τέλμα της αποχαύνωσης και της ηθικής παρακμής.

  Τα γεγονότα των ημερών είναι αποτέλεσμα της βαθύτατης αλλοτρίωσης όλη της ελληνικής κοινωνίας. Και, δυστυχώς, ο υπ’αριθμόν 1 παράγοντας αυτής της κατάστασης είναι τα ΜΜΕ και οι αθλιότητες που προβάλλουν ως τρόπο ζωής και διασκέδασης.

  Η ελληνική κοινωνία έχει πλήρως αμερικανοποιηθεί πολιτιστικά. Ζει μέσα στο κόσμο της βίας και των ριάλιτυ. Ακόμα και τα κινούμενα σχέδια, νέας παραγωγής, εθίζουν τους νέους στον ατομικισμό, στην άσκηση κάθε είδους βίας και επιθετικότητας, στο δίκαιο του ισχυρού, στη καταστροφή. Οι νέες γενιές έχουμε μεγαλώσει βλέποντας χιλιάδες φόνους σε ταινίες θρίλερ, με ζόμπι και βαμπίρ, έχουμε εθιστεί στα νέα βιντεοπαιχνίδια, όπου σκοτώνεις (!!!) και κερδίζεις πόντους και καταξίωση! Στο διαδίκτυο προβάλλεται ως «επιτυχημένος» αυτός που πατά επί πτωμάτων, που είναι «μάγκας» και επιβάλλεται στους άλλους.Στη τηλεόραση, τα ριάλιτυ σόου, το ξεκατίνιασμα, η ακόρεση σεξουαλική απελευθέρωση, ο εύκολος πλουτισμός, η απαξίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας κυριαρχούν από τους μεγαλοκαναλάρχες- διαφθορείς της ελληνικής κοινωνίας ! Αυτοί «γέννησαν» και τον δύστυχο δολοφόνο, και το άτυχο παιδί, και τους «γνωστούς-άγνωστους» του αντάρτικου των πόλεων, προσφέροντας τους προβολή ! Αυτοί από τη μια πιέζουν αφόρητα τους αστυνομικούς, λέγοντας : «που είναι η αστυνομία ; γιατί δεν επεμβαίνει; είναι ανίκανη !» και από την άλλη λένε :»τι συμπεριφορά είναι αυτή της αστυνομίας ; πως συμπεριφέρονται στον συλληφθέντα; Ντροπή της!»

  Μιλάμε, δηλαδή, για μια ΠΑΡΑΝΟΙΑ, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο φρενοκομείο. Και, δυστυχώς, κάποιοι έχουν καταφέρει ( πάλι τα ΜΜΕ) να απονευρώσουν και τις ηθικές, πνευματικές δυνάμεις του τόπου, με τα συνεχιζόμενα υποβολιμιαία σχόλια κατά της Εκκλησίας, και έτσι οι άνθρωποι δεν έχουν που να πιαστούν, που να κρατηθούν, γιατί στο μυαλό τους δεν έχουν αποσυνδέσει τον Χριστό και την Εκκλησία Του, από κάποια ατυχή περιστατικά μέσα στο χώρο της Εκκλησίας. Κι έτσι βολοδέρνουν, ως ψυχικά ναυάγια, χωρίς να αρπάζουν την άγκυρα της ελπίδας που είναι ο Χριστός και τα Μυστήρια της Εκκλησίας Του! Και χάνονται και πελαγοδρομούν και αυτοκτονούν πνευματικά ( και σπάνια, και σωματικά )!

  Φοβάμαι ότι δεν είδαμε τα χειρότερα, που συμβαίνουν στην Αμερική και τη Φιλανδία, όπου μαθητές και φοιτητές δολοφονούν συμμαθητές και καθηγητές.

  Η Εκκλησία καλείται να δώσει λόγο ΖΩΗΣ και ΑΙΩΝΙΑΣ ΖΩΗΣ σε ένα κόσμο παρηκμασμένο. Καλείται να προσφέρει την νοερή προσευχή του Ιησού, τη ταπείνωση και τη συγχωρητικότητα ( ακόμα και σε εγκληματίες ), τα Μυστήρια που της εμπιστεύτηκε ο Ιησούς Χριστός. Θα τα καταφέρουμε, με τη χάρη του Θεού ή θα αφήσουμε τους ανθρώπους έρμαια του ευτελούς αμερικάνικου υποπολιτισμού και της ατομοκρατίας ;

 5. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Προς τον κ. Γρηγόρη Χρηστέα.

  Αγαπητέ φίλε, όπως καταλαβαίνεις σε ένα εκκλησιαστικό μπλογκ δεν μπορούνε να φιλοξενήσουμε ανοιχτές επιστολές σε πολιτικά πρόσωπα, και μάλιστα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Μη μας φέρνεις σε δύσκολη θέση. Η Εκκλησία είναι πάνω από κόμματα και παρατάξεις.Η Εκκλησία αγαπά όλους τους ανθρώπους, ακόμα και αυτούς που σήμερα ( από διάφορες θέσεις ) την υβρίζουν ή την εκμεταλλεύονται.

  Το μπλογκ αυτό έχει σκοπό να καλλιεργήσει την αγάπη και την ενότητα όλων. Έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλους τους Έλληνες, όλους τους Ορθοδόξους, σε έργα αγάπης, κυρίως στις χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Ωκεανίας, της Λατινικής Αμερικής. Αν φιλοξενήσουμε τις απόψεις σου, τότε θα απαντήσουν άλλοι και το μπλογκ θα μετατραπεί σε χώρο πολιτικών φιλονικιών, πράγμα που δεν το θέλουμε. Προσπαθούμε να είμαστε, όσο γίνεται ενωτικοί, και , κυρίως, επιδιώκουμε την ενότητα της Εκκλησίας, την αρραγή ενότητα Ορθοδόξων Εκκλησιών, Μητροπόλεων, ενοριών, μοναστηριών, αδελφοτήτων, Ορθοδόξων συλλόγων, γιατί είμαστε αδελφοί εν Χριστώ.

  Σας ζητάμε συγγνώμη που δεν θα μπορέσουμε να δημοσιεύσουμε το άρθρο σας και σας καλούμε, στο όνομα της αγάπης του Ιησού Χριστού, να βοηθήσετε και εσείς τα παιδιά, τους πρόσφυγες στη Ζιμπάμπουε, στο Κογκό, στη Κένυα, στη Νιγηρία,στην Αιθιοπία, στην Ινδία, στην Αϊτή, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες. Ας μοιράσουμε αγάπη παντού, ιδίως τη περίοδο των Χριστουγέννων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. Προσευχηθείτε στο Θεό για την ευόδωση των προσπαθειών του μπλογκ και την επικράτηση της αγάπης Του στη γη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s