Το χαμόγελο έχει σβήσει στα πρόσωπα των κατοίκων της Ζιμπάμπουε! Προφητικό άρθρο του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε στο περιοδικό ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ ! Συναγερμός αγάπης σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες !


Το νέο τεύχος του ορθόδοξου ιεραποστολικού περιοδικού της Αποστολικής Διακονίαςτης Εκκλησίας της Ελλάδος, ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ, έχει ένα συγκλονιστικό άρθρο του μητροπολίτη Ζιμπάμπουε, το καλοκαίρι του 2008, που διεκτραγωδεί την άθλια οικονομική κατάσταση και ανέχεια του λαού της Ζιμπάμπουε, πριν ακόμα ξεσπάσει η επιδημία της χολέρας ! Κλαίει και θρηνεί η ψυχή μας από την τραγωδία ! Και πονάμε, όταν σκεφτόμαστε, τι «μεγάλα» προβλήματα απασχολούν τα ΜΜΕ ή τι προβλήματα «μεγάλα» απασχολούν όλους εμάς, τους χορτάτους από φαγητό, ποτό, διασκέδαση, ενδυμασία, καλοπέραση, κραιπάλη ! Εμείς «πεθαίνουμε»  από ασθένειες  της υπερκατανάλωσης,  εκεί «πεθαίνουν» γιατί δεν έχουν τίποτα !

Ποιο κανάλι, ποια ιστοσελίδα, ποιο μπλογκ θα δημοσιεύσει αυτό το άρθρο-γροθιά του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε ; Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα , σχεδόν, τα άρθρα και οι επιστολές των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων, από παντού, είναι γεμάτα εκκλήσεις για βοήθεια ; Άραγε θα στρουθακαμηλίσουμε και πάλι ; Άραγε θα συγκινηθούμε αληθινά, ειλικρινά ή  θα ξαναμπούμε στα «βαθυστόχαστα προβλήματα» μας, πως, δηλαδή, θα αποκτήσουμε ακριβότερα σπίτια, εξοχικά με πισίνες, μεγαλύτερα αυτοκίνητα, καλύτερα κινητά, ακριβά ρούχα και υποδήματα, μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές,  πως θα διασκεδάσουμε το Σαββατοκύριακο, πόσα θα ποντάρουμε σε τυχερά παιχνίδια και καζίνο, που θα πάμε διακοπές τις γιορτές, που θα ξοδεύσουμε το δώρο των Χριστουγέννων κτλ ;;;

Ζιμπάμπουε, το άλλοτε διαμάντι της Αφρικής ! ( περιοδικό ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ, τεύχος 107, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2008, Ιω. Γενναδίου 14, 11521, Αθήνα, ετήσια συνδρομή : 5 ευρώ, μαθητών -φοιτητών : 2,5 ευρώ,Κύπρου : 5 κυπριακές λίρες, Ευρώπης : 12 ευρώ, λοιπές χώρες : 14 ευρώ )

scannedimage-46

To καλοκαίρι του 2000 επισκέφθηκα για πρώτη φορά τη Ζιμπάμπουε, συνοδεύοντας τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο σε μία από τις ποιμαντικές περιοδείες του. Συγκεκριμένα για να επισκεφθεί το εκεί Ορθόδοξο ποίμνιο και να τελέσει τη θεία Λειτουργία ανήμερα της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον ομώνυμο ιερό ναό εντός της οικίας της κ. Αριάδνης Ψύλλου.

Είχα ακούσει πολλά για τη Ζιμπάμπουε και με αγωνία περίμενα να την επισκεφθώ για να θαυμάσω τα τόσο όμορφα που μου είχαν περιγράψει για τη χώρα. Αν και η εκεί παραμονή μας ήταν σύντομη, είχα τη δυνατότητα να θαυμάσω την όμορφη φύση, το ευχάριστο κλίμα, την πολύ καλή ρυμοτομία, τον χαμογελαστό, πιστό και ευγενή λαό της. Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία από τη Ζιμπάμπουε.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τις ευχές και ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, βρίσκομαι στη Ζιμπάμπουε, αυτή τη φορά όχι σαν επισκέπτης αλλά σαν ποιμενάρχης.

Τα πράγματα τώρα είναι πολύ πιο δύσκολα. Δεν είμαι εδώ για τουρισμό, ούτε ως μέλος της τίμιας συνοδείας του Πατριάρχη, αλλά με πολλές ευθύνες και έχοντας μπροστά μου ένα μεγάλο βουνό από προβλήματα, ένα βουνό που απομονώνει τη θέα της όμορφης φύσης και που μας προσγειώνει αναγκαστικά στην τραγική σημερινή πραγματικότητα.

Αν με ρωτήσετε τι έχει παραμείνει το ίδιο από το καλοκαίρι του 2000 στη Ζιμπάμπουε, με μεγάλη ειλικρίνεια θα απαντήσω ότι μόνο η πίστη και η ευγένεια του λαού της παραμένει ίδια. Ίσως και τα όμορφα λουλούδια στους λιγοστούς, πλέον, κήπους.

Ακόμα και αυτό το χαμόγελο έχει σβήσει από τα χείλη των Ζιμπαμπουανών. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Δεν θέλω να σας κουράσω με αναλύσεις και μελέτες αλλά να σας αναφέρω κάποια πραγματικά περιστατικά.

Ο πληθωρισμός την 1η Αυγούστου ε.ε. έφτασε τα 2.500.000% !!! Φανταστείτε για τι οικονομία μιλάμε, αν υπάρχει οικονομία. Στις αναπτυγμένες χώρες, όταν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 5% αρχίζουν να κτυπούν συναγερμοί, οι πολίτες ξεσηκώνονται, οι εργάτες βγαίνουν στους δρόμους, τα ΜΜΕ διαμαρτύρονται. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει στα ύψη καθημερινά και βάσει στατιστικών τον Σεπτέμβριο θα ξεπεράσει τα 3.000.000%. Πως ξεπερνάει ο λαός το μεγάλο αυτό πρόβλημα; Φυσικά αγωνιά και προσπαθεί με χίλιους τρόπους να εξασφαλίσει ένα ποτήρι γάλα για τα παιδιά του. Μια κούπα καλαμποκάλευρο για το μεσημεριανό γεύμα, γιατί το πρωινό και το βραδινό έχουν από καιρό διαγραφεί από τη διατροφή τους.

Το χαμόγελο έσβησε από τα χείλη του κόσμου. Ο πληθυσμός είναι 9 εκατομμύρια περίπου, 3 εκατομμύρια πολιτικοί πρόσφυγες στη Νότιο Αφρική και άλλα 4 στην Αγγλία. Επίσημα το 25% του πληθυσμού είναι φορείς του θανατηφόρου ιού HIV ή στη χειρότερη περίπτωση ασθενούν από τη μάστιγα του αιώνα, το ΑIDS.

Γιατί να χαμογελάσει ο κάτοικος της Ζιμπάμπουε, όταν το 2008 δεν μπορεί να εξασφαλίσει λίγο ψωμί ούτε καν στη μαύρη αγορά. Ακόμα και αν είναι κάτοχος του τελευταίου χαρτονομίσματος των εκατό τρισεκατομμυρίων (100.000.000.000.000) που τύπωσε η Κεντρική Τράπεζα, δεν μπορεί να αγοράσει ούτε ένα αυγό. Δεν νομίζω ότι σε άλλη χώρα στον κόσμο υπάρχουν πιο φτωχοί τρισεκατομμυριούχοι ! Δυστυχώς αυτά τα τρισεκατομμύρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε επιτραπέζιο παιχνίδι. Δεν έχουν καμία άλλη αξία.

Πως να χαμογελάσει που στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει ηλεκτρισμό στο σπιτικό του για διάστημα 5 ημερών και στη χειρότερη για 23;

Πως να χαμογελάσει όταν στην πρωτεύουσα έχει διακοπεί το τρεχούμενο νερό από τον Φεβρουάριο;

Δεν θέλω να μιλήσω για ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε για το τι συνέβη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.Αυτό που απασχολεί εμάς είναι πως θα βοηθήσουμε τους ταλαιπωρημένοι αυτούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τα πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα που τους ταλανίζουν. Πως θα τους εξασφαλίσουμε λίγη τροφή, λίγο γάλα, μία κουβέρτα, ένα ζευγάρι παπούτσια…

Από μικρός θυμάμαι τους μεγαλύτερους να μας λένε πως « εσείς δεν ζήσατε Κατοχή και δεν ξέρετε»! Σήμερα μπορώ να πω με ειλικρίνεια πως έχω πάρει αρκετή γεύση της εποχής της Κατοχής και μπορώ να κατανοήσω απόλυτα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην πατρίδα μας οι πρόγονοι μας πριν από έξι δεκαετίες.

«Ας ευχηθούμε ότι μια μέρα θα δούμε και τη Ζιμπάμπουε να ευημερεί, ακόμα κι αν χρειαστούν πολλές θυσίες και μεγάλη υπομονή που μόνο ο καλός Θεός μπορεί να μας δώσει και οι προσευχές όλων.

O Ζιμπάμπουε Γεώργιος 29.07.2008

scannedimage-47

…Και η συνέχεια ένα μήνα μετά, στις 06.09.2008 με τον πληθωρισμό να ξεπερνά κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη και να φτάνει στα 7.000.000% !!! Γράφει πάλι ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος : « Ένα νέο ιεραποστολικό φυτώριο ξεκίνησε, στο Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, που τους τελευταίους μήνες στα προβλήματα που την ταλανίζουν προστέθηκαν οι βιαιοπραγίες που σημειώθηκαν στις πρόσφατες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές και που στοίχισαν τη ζωή σε μερικές δεκάδες αθώους ανθρώπους και πληθωρισμός που έφτασε στο ύψος των 7.000.000%.

Το φυτώριο αυτό γεννήθηκε στην περιοχή Warren Park που βρίσκεται πίσω από τον λόφο με τα μνημεία των ηρώων.

Για την ώρα η Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Σάββατο πρωί στην αυλή του σπιτιού της πεθεράς του π. Αυγουστίνου Moeketsi, κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ η σύναξη των γυναικών κάθε Πέμπτη και οι κατηχήσεις κάθε Σάββατο μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Τις κατηχήσει έχουν αναλάβει οι σπουδαστές μας που φοιτούν στις Πατριαρχικές Σχολές στην Αλεξάνδρεια και στην Κένυα.

Οι τοπικές αρχές μας έχουν υποσχεθεί πως σύντομα θα μας παραχωρήσουν γη, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την ανέγερση ιερού ναού και στη συνέχεια κοινωφελών ιδρυμάτων, που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους.

Εδώ τελειώνει το άρθρο του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε. Μια χώρα χωρίς ηλεκτρικό και νερό, μια χώρα που ζει με ένα ποτήρι γάλα και λίγο καλαμποκάλευρο. Κι εμείς ; Εμείς με τους γύρους μας, τις πίτσες, τις αστακομακαρονάδες γαριδομακονάδες μας, τα ακριβά μας ψάρια και κρεατικά , με την πολυτέλεια να πετάμε ΤΟΝΟΥΣ ΦΑΓΩΣΙΜΑ, να σπαταλάμε το νερό, να καίμε άφοβα το ρεύμα … Και μετά, στα πλούσια συμπόσια μας, να συζητάμε φιλολογικά για τα προβλήματα του πλανήτη, για την οικολογική καταστροφή, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων ή για το τι φορούσαν χτες το βράδυ οι επώνυμοι στις εξόδους τους !

Τι μπορούμε να κάνουμε ; Η έμπρακτη αγάπη μας εδώ θα φανεί, στέλνοντας κάθε είδους βοήθεια στη Μητρόπολη Ζιμπάμπουε για την περίθαλψη των αρρώστων και των ορφανών ! Αδέλφια μου, βοηθήστε να ξαναέρθει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών της Ζιμπάμπουε ( αλλά και του Κογκό ) …  Βοηθήστε να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στο χειμαζόμενο λαό της Ζιμπάμπουε … Αφήστε τον Χριστό να γεννηθεί στη καρδιά σας, αφήστε το φως Του να λιώσει τους παγετώνες της καρδιάς μας, να λιώσει την αποικιοκρατία και την οικονομική ανέχεια στη Ζιμπάμπουε και σε όλο το κόσμο.

Είναι συγκινητική η κινητοποίηση Ορθοδόξων ενοριών, κύκλων Αγίας Γραφής, κατηχητικών , σχολείων και απλών πιστών. Ευελπιστούμε ότι θα ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι. Ζιμπάμπουε και Κογκό περιμένουν την αγάπη μας !

Μπορείτε να καταθέσετε την αγάπη σας απευθείας στη Μητρόπολη Ζιμπάμπουε :

Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε :

1. Τράπεζα Κύπρου, αριθμ. Λογαρ. 10038420 (δικαιούχοι: Χορευτάκης Θεόδωρος – Νικόλαος & Βλαδιμήρου Γεώργιος)

και  2. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος,
αριθμ. Λογαρ. 146/296079-62 (δικαιούχος: η Ιερά Μητρόπολις Ζιμπάμπουε).

Επίσης :

Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Επιστολές – Εμβάσματα: Περιοδικό “Πάντα τα Έθνη”, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννου Γενναδίου 14, 115 21 Αθήνα,
Πληροφορίες για το περιοδικό: 210-7272314 ,-317
email : ierapostoli@apostoliki-diakonia.gr

Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας :  146/ 558074-94
(   http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/mission/ierapostolh.asp?main=periodiko.htm )

καθώς και σε όλους τους Ορθόδοξους Ιεραποστολικούς Συλλόγους, με την ένδειξη : «έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια, χολέρα-Ζιμπάμπουε»   :    Πως μπορείτε να ενισχύσετε τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές

Σχετικά άρθρα με την χολέρα στην Αφρική :

Εκτός ελέγχου η χολέρα στη Ζιμπάμπουε !( Ανανέωση 26/11/08, 01:00 πμ ) , 366 νεκροί, 9.000 κρούσματα! Τραγωδία ! Να στείλουμε οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Ορθ. Εκκλησίας της Ζιμπάμπουε άμεσα !https://ierapostoli.wordpress.com/2008/11/20/zibaboue_xolera/ )

1.ΟΟΟ.ΟΟΟ οι πρόσφυγες στο Ανατολικό Κογκό! Επιδημία χολέρας , εκτελέσεις, βιασμοί ! Άμεση ανάγκη για οικονομική- ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησία στο Κογκό ! ( Ανανέωση 14/11/2008. 01:30 ) )

Η φωτογραφία από το Κογκό που συγκλόνισε όλο το κόσμο ( Associated Press )

This entry was posted in Αφρική, Africa, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( Greek Orthodox Patriarchate of Alexandria and all Africa ) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s