Έκτακτη είδηση : πόλεμος στα σύνορα Κογκό-Ρουάντας. Προσευχηθείτε για την ειρήνη στην περιοχή. ( Ανανεώνεται καθημερινά )


Από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πληροφορούμαστε για ένα νέο πόλεμο στη καρδιά της Αφρικής, μεταξύ Ρουάντας και Κογκό, με τα  αντάρτικα στρατεύματα από τη Ρουάντα να έχουν εισβάλλει στο Ανατολικό Κογκό.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει, ως πρόσφυγες τις εστίες τους, ενώ στη περιοχή, στο πόλη Ουβίρα, νοτιότερα , δραστηριοποιείται η Ορθόδοξη Ιεραποστολή, με τον π. Δαμασκηνό Γρηγοριάτη. Καλούμαστε να προσευχηθούμε για την ειρήνη στην περιοχή.

Παράλληλα, όμως, καλούμαστε να ενισχύσουμε οικονομικά τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές στη κεντρική Αφρική ( δηλαδή, τη Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, την Επισκοπή Κολουέζι, την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Ανατολικό Κογκό-Μπουρούντι και, πιθανόν, τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ουγκάντα και της Μπουκόμπα Τανζανίας ) , προκειμένου να βοηθήσουν τους χιλιάδες αμάχους πρόσφυγες της περιοχής και να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σας παρακαλούμε, επίσης, να προσεύχεστε και για τους Ορθόδοξους Ιεραποστόλους, που δίνουν τη δική τους πνευματική μάχη, στη καρδιά της Αφρικής, τους Ορθοδόξους πιστούς και κατηχουμένους των περιοχών αυτών, καθώς και όλους τους ανθρώπους που ζουν στη σκιά του πολέμου, της πείνας και των ασθενειών.

 Η δική σας βοήθεια και συμπαράσταση μπορεί να σώσει πολλούς αμάχους και να γιατρέψει πολλές πληγές των πολέμων και των διαμαχών μεταξύ αφρικανικών φυλών. Προσευχηθείτε για την ειρήνη στη περιοχή και σε όλο το κόσμο.

Η είδηση από το in.gr :  

Φόβοι γενικευμένης σύρραξης στο Κονγκό, σε φυγή στρατός και άμαχοι

Reuters
Περίπου 45.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν σε κατάσταση πανικού καταυλισμό προσφύγων
Γκόμα

Στην πόλη Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό συνέχισαν την προέλασή τους δυνάμεις ανταρτών Τούτσι, προτού ανακοινώσουν κατάπαυση του πυρός. Απομακρύνθηκε το πολιτικό προσωπικό του ΟΗΕ, σε φυγή οι κυβερνητικές δυνάμεις. Κύμα 20.000 αμάχων κατευθύνεται την ίδια ώρα προς την πόλη για να ξεφύγει από μάχες στα περίχωρα. Απεσταλμένους στέλνουν ΕΕ και ΟΗΕ…

Η γενική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί και τις κινήσεις στρατού και αμάχων είναι συγκεχυμένη. Οι αντάρτες συνέχισαν την προέλασή τους, στη συνέχεια όμως ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός στη Γκόμα, πληροφορία που επιβεβαίωσε και η αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή.
Το Εθνικό Κογκρέσο Λαϊκής Αμυνας (CNDP) των ανταρτών Τούτσι, υπό τον στρατηγό Λοράν Νκούντα, κατηγορεί την κυβέρνηση του Κονγκό για απραξία έναντι των ανταρτών των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντα (FDLR) που αποτελείται από Χούτου προερχόμενους από τη Ρουάντα και οι οποίοι κατηγορούνται για τη γενοκτονία του 1994.

Ο στρατός του Κονγκό δηλώνει ότι στρατεύματα από τη Ρουάντα πέρασαν τα σύνορα και εξαπέλυσαν επιθέσεις, γεγονός που πυροδοτεί φόβους για διεύρυνση της σύγκρουσης με γειτονικές χώρες. Η κυβέρνηση της Ρουάντα αρνείται ότι παρέχει στήριξη στους αντάρτες της φυλής Τούτσι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Αφρικανικές Υποθέσεις, Τζεντάγι Φρέιζερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι στρατιώτες της Ρουάντα δεν σχετίζονται άμεσα με τις μάχες στο Κονγκό, ωστόσο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως το έδαφος της Ρουάντα χρησιμοποιήθηκε για να παρέχει στήριξη στο CNDP.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει εσπευσμένα στο Κονγκό τον επίτροπο Ανάπτυξης Λουί Μισέλ για σειρά επαφών με την κυβέρνηση και για να αποτιμήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω των συγκρούσεων. Ο Λουί Μισέλ αναμένεται στην Κινσάσα αργά την Τετάρτη για συνάντηση με τον πρόεδρο του Κονγκό Γιόζεφ Καμπιλά.

Η Γαλλία, προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, διάκειται θετικά στην ανάπτυξη μίας ευρωπαϊκής δύναμης έως 1.500 οπλιτών στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προκειμένου να δοθεί τέλος στη βία που συνταράσσει τη χώρα. Όπως διευκρίνισε, έχει προτείνει τη δημιουργία μονάδας δύναμης 400 με 1.500 ανδρών που θα μπορούσε να αναπτυχθεί «στο όνομα της Ευρώπης μέσα σε οκτώ-δέκα ημέρες».

«Η προσωπική μου θέση είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι», υπογράμμισε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, δηλώνοντας πως «η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει εκτάκτως για την κατάσταση στο Κονγκό.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν συνομίλησε με αμφότερους τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντα, Γιόζεφ Καμπιλά και Πολ Καγκάμπε, και έστειλε επίσης απεσταλμένους στις δύο πρωτεύουσες. Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ ανέφερε ότι η κλιμάκωση της βίας στην αφρικανική χώρα προκαλεί «μία ανθρωπιστική κρίση καταστροφικών διαστάσεων και απειλεί να επιφέρει δραματικές επιπτώσεις σε περιφερειακή κλίμακα».

Στο Κονγκό έχει αναπτυχθεί η μεγαλύτερη ειρηνευτική δύναμη παγκοσμίως με στόχο να αποτρέψει επανάληψη του γενικευμένου πολέμου. Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ φθάνουν σήμερα τις 17.000.

Μπροστά στην προέλαση των ανταρτών Τούτσι, ο ΟΗΕ απομάκρυνε το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού του προσωπικού από τα κεντρικά γραφεία του στην πόλη Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προς τις όχθες της λίμνης Κιβού.

«Εγκαταλείπουμε τα κεντρικά γραφεία […] Βρισκόμαστε τώρα σε αυτοκινητοπομπή» δήλωσε μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ. Η αυτοκινητοπομπή που αναχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ αποτελείται από περίπου 10 οχήματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία συνοδεύονται από στρατιωτικά οχήματα.

Την Γκόμα εγκαταλείπουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, λόγω της προέλασης των ανταρτών.

Επίσης, περίπου 20.000 άμαχοι που είχαν συγκεντρωθεί σε καταυλισμό προσφύγων στο χωριό Κιμπάτι, 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γκόμα, κατευθύνονται τώρα προς την Γκόμα για να γλιτώσουν από τις μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του Λοράν Νκούντα που διεξάγονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Κατά πληροφορίες, το Κιμπάτι τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό, Associated Press

( http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=952209&lngDtrID=245 )

Ανανέωση 30/10/2008 : Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι!
Φόβοι για ανθρωπιστική καταστροφή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, προειδοποιώντας ότι δημιουργείται ανθρωπιστική καταστροφή. Κραυγή αγωνίας για ανθρωπιστικό δράμα έρχεται και από την Unicef, καθώς οι εκτοπισμένοι είναι δεκάδες χιλιάδες. Συγκεντρώνονται σε άδεια σχολεία, εκκλησίες και στην ύπαιθρο για να ξεφύγουν από τη βία.

( http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=952596&lngDtrID=245   ) 

Για την αποστολή οικονομικής βοήθειας στις Ορθόδοξες Μητροπόλεις και Επισκοπές της εμπόλεμης περιοχής, μπορείτε να απευθυνθείτε στους Ορθόδοξους Ιεραποστολικούς Συλλόγους Εξωτερικής Ιεραποστολής , κοιτώντας στην ενότητα : Πως μπορείτε να ενισχύσετε τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές.

Οι πρόσφυγες και οι άμαχοι, οι αδελφοί μας Αφρικανοί, θα σας είναι αιώνια ευγνώμονες. Και ο Θεός να σας χαρίζει εκατονταπλασσίονα.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Κογκό,Congo, Μπουρούντι-Ρουάντα,Burundi-Rwanda, Μπουκόμπα Τανζανίας, Ουγκάντα-Uganda and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s