Ορθόδοξη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Τρίπολη της Λιβύης


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣΤην Παρασκευή, 24η Οκτωβρίου 2008, η ΑΘΜ ο  Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, πλαισιωμένος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τριπόλεως, τον επονομαζόμενο «των σκλάβων».


Προσφωνών τον Μακαριώτατο ο Σεβ. Τριπόλεως εξέφρασε την χαρά της τοπικής Εκκλησίας για την παρουσία του Σεπτού Προκαθημένου του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, τον oποίον ευχαρίστησε για την επιδεικνυόμενη αδιάπτωτη πατρική μέριμνα για το Χριστεπώνυμο πλήρωμα και τον ευγενή λαό της χώρας.
Κατά την αντιφώνησή του η ΑΘΜ ανέφερε:
«Η χαρά Και η συγκίνησή μου είναι αυτή τη στιγμή ανέκφραστα συναισθήματα ανάμεικτα με πνευματική υπερηφάνεια καθώς ευρισκόμεθα εδώ σ’ αυτόν τον ιστορικό Ναό της Τριπόλεως και επιτελούμε την Θεία Λειτουργία.
Ναι ! Όντως είναι άξιον και δίκαιον να υμνούμε και να ευχαριστούμε τον άγιο Θεό για τις πολλές και αναφαίρετες δωρεές Του. Και Η σημερινή μέρα αποτελεί άλλη μία δωρεά ευλογημένη από τον δωρεοδότη Θεό.
Συγκινείται κάθε ελληνική ψυχή, όταν, μετά από πολύωρο ταξίδι, βρίσκεται σε ελληνικό περιβάλλον και σε μία πόλη που απέχει χιλιάδες μίλια από την αγαπημένη μας Πατρίδα. Ο Έλληνας ορθόδοξος βρίσκει παρηγοριά, αναπτερώνονται οι ελπίδες του στο αντίκρισμα μιας ελληνικής εκκλησίας που στέκεται σαν φάρος λαμπρός και φεγγοβολεί σιωπηλά την παρουσία Ελλήνων ορθοδόξων Χριστιανών στην γη αυτή της Λιβύης.
Τελούμε σήμερα την Θεία Λειτουργία και παρακαλούμε τον Θεό της αγάπης και της ειρήνης να μας ευλογήσει με την πλούσια και ανεξάντλητη χάρη Του. Ευρισκόμενοι μετά δέους στον πάνσεπτο αυτόν Ναό αισθανόμεθα ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Η ιστορία αυτής της Ιεράς Επαρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου είναι μεγάλη και σημαντική καθώς κόσμησαν την τοπική της καθέδρα μεγάλες πνευματικές μορφές όπως ο Μητροπολίτης Θεοφάνης της Τριπόλεως αλλά και άλλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες.
Όταν το έτος 2004 είχαμε κατά νουν να επανασυστήσουμε την Ιερά αυτή Μητρόπολη, αναλογισθήκαμε το βάρος των περιστάσεων, των σημερινών αναγκών και του δικού μας Πατριαρχικού χρέους έναντι της ιστορίας, των ανθρώπων και του Θεού.
Σήμερα «ιδίοις όμμασι» διαπιστώνουμε την πρόοδο και την καλή πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως.

 Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για την αναζωογόνηση και την ευοίωνη πορεία των πραγμάτων της Εκκλησίας μας σε αρμονική συνεργασία και σχέση μετά των ελληνικών αρχών της Παροικίας και της ελληνικής Πολιτείας.


Αυτές τις ημέρες η Αγία Εκκλησία τελεί τη μνήμη μεγάλων μαρτύρων και οσίων και μας υπενθυμίζει την δική μας προσωπική αλλά και συνολική ευθύνη και αποστολή. Η πρόσφατη ιερά μνήμη του Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, ενός ιδιαιτέρως λαοφιλούς αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δίδουν τα διαχρονικά μηνύματα σ’ όλους εμάς, ωφέλιμα και λίαν εποικοδομητικά.
Αυτό που προέχει όμως είναι το σήμερα και το αύριο αυτής της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αλλά και της ιστορικής ελληνικής Παροικίας. Η Εκκλησία μας συμμερίζεται με μητρική στοργή και αγάπη τις αναζητήσεις, τις ανάγκες και τις προτάσεις του ποιμνίου της. Χαίρει με εκείνους που χαίρουν και κλαίει με εκείνους που κλαίουν. Δεν θέλει τα παιδιά της να μολυνθούν από τις διάφορες κακόβουλες και βλαβερές καταστάσεις που επιφέρουν ο μόχθος, η ιδιοτέλεια, η συκοφαντία, οι έριδες μεταξύ των ανθρώπων για μικροσυμφέροντα κ.α.

 

 

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω στην αγάπη σας πως το έργο του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου μας είναι να προστατεύει τα λογικά πρόβατα της ποίμνης του Χριστού που βρίσκονται διασκορπισμένα στην αχανή αφρικανική ήπειρο διδάσκοντας συγχρόνως τις αιώνιες και ακατάλυτες ηθικές και πνευματικές αξίες του Ευαγγελίου.


Έτσι ως ο Πνευματικός σας Πατέρας, ως ο Πατριάρχης σας που σας αγαπά και ενδιαφέρεται για εσάς και την προκοπή σας, για την πρόοδο και την επιτυχία σας σ’ όλους τους τομείς της καθημερινότητας σας απευθύνω λόγους ενισχυτικούς, λόγους Πατρικούς και νουθεσίες ωφέλιμες.
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί που είσθε, όμως ζείτε τόσο μακριά από την αγαπημένη μας Πατρίδα, αγωνίζεσθε νύκτα και ημέρα να σταθείτε στα πόδια σας με αξιοπρέπεια, θυσίες, κόπους και πολλές φορές θλίψεις και απογοητεύσεις. Κατορθώνετε βεβαίως να παραμένετε σταθεροί στις επάλξεις, να διατηρείτε μέσα στην καρδιά σας ζωντανά την πίστη, την ευσέβεια και την προσήλωση στις ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας, την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας προς την Εκκλησία, την δύναμη της ψυχής και την λαχτάρα για την Πατρίδα και έτσι είσθε άξιοι επαίνου και πολλών ευχών.

 


Όλοι εσείς που ήρθατε σ’ αυτά τα μέρη της Βορείου Αφρικής, φέρατε μαζί σας το ψυχικό μεγαλείο της ορθοδόξου Πίστεως και ζωής και συνεχίζετε να το μεταλαμπαδεύετε στα παιδιά σας και στα παιδιά των παιδιών σας. 

 

 

 

Γι’ αυτό και ο Αποστολικός Θρόνος Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο μας κατά την ιστορική του πορεία έως σήμερα δεν έπαυσε να μεριμνά για τα εγγύς και τα μακράν ευρισκόμενα τέκνα του. Παράλληλα με την πνευματική διακονία των Ορθοδόξων αδελφών, των καταγόμενων από τις συμπαγείς ορθόδοξες χριστιανικές Κοινότητες έχει αναλάβει ένα έργο βαρύ και δύσκολο.

Υπηρεσία αποστολικού μεγέθους και ευπρόσδεκτης διακονίας ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων, μία διακονία εφάμιλλη με το ιστορικό του κύρος και την διαχρονική του εμπειρία. Η ιεραποστολική δράση δεν είναι ζήτημα ενός ανθρώπου η μιας μικρής ομάδας, αλλά πρόκειται για τήρηση εντολής του Χριστού την οποία προσπαθούμε να τηρούμε με κάθε δυνατή πιστότητα.
Σεβασμιώτατε κύριε Θεοφύλακτε,
Ευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στην όμορφη αυτή και φιλοπρόοδη χώρα της Λιβύης, περιοχή της αμέσου πνευματικής δικαιοδοσίας του Αποστολικού Θρόνου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Κατά την παρούσα Πατριαρχική ποιμαντική επίσκεψη προς εσάς, πρωτίστως, εκφράζω την ευαρέσκεια της Εκκλησίας προς τον Ποιμενάρχη της Ιεράς Επαρχίας Τριπόλεως για τους καλούς λόγους που είχατε την καλοσύνη να απευθύνετε προς την Μετριότητά μας.
Είσθε ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά και πολύπλευρη διακονία στον Ιερό της Εκκλησίας μας χώρο, δίδοντας την δική σας μαρτυρία και έως σήμερα έχετε αναλώσει τον εαυτό σας από μικρής ηλικίας στον Αμπελώνα του Κυρίου. Να έχετε υγεία και μακροημέρευση από τον παντοδύναμο Θεό και να συνεχίζετε την πολύτιμη εκκλησιαστική και κοινωνική σας προσφορά και εργασία προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον απόδημο ελληνισμό.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από την Ιερή Καθέδρα του Αγίου Αποστόλου Μάρκου του ιδρυτή και προστάτη του, αφουγκράζεται με ενδιαφέρον τις αγωνίες του πολύμορφου ποιμνίου του και δραστηριοποιείται μέσα από ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έργο στο χώρο της ιεραποστολής.

 

 

Ακολουθούμε, όση δύναμις, την έκφραση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου : «Επέμψαμεν τοίνυν πίστιν και ελάβομεν εκείθεν χαρίσματα. Επέμψαμεν υπακοήν και ελάβομεν δικαιοσύνην» (Λόγος εις την Πεντηκοστήν Α’3:P.G. 50, 456).


Ο άμεσος σκοπός μας, αλλά και ο τρόπος διακονίας μας εδράζεται στην παρατήρηση, ότι είναι : «Ανάγκη να σκύψουμε με αγάπη πάνω στα προβλήματα και τις αγωνίες του ανθρώπου της τρίτης χιλιετίας».

 

 Με αυτές τις προϋποθέσεις και μ’ αυτές τις σκέψεις, πατρικώς ευχόμεθα τα κράτιστα, πατριαρχικώς επευλογούμε όλους σας που διαμένετε εδώ, τους διακονούντες την Ιεράν Μητρόπολιν Τριπόλεως Κληρικούς και λαϊκούς, τους εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, τους διοικούντες την ελληνική Κοινότητα καθώς και τις Προξενικές και Διπλωματικές λοιπές Κρατικές Αρχές.


Θερμά σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ και για την προσευχή σας στη σημερινή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Ο Χριστός να σας ευλογεί και να σας χαρίζει υγεία και κάθε προσωπικό και οικογενειακό αγαθό και προκοπή».
Προ του πέρατος της Λειτουργικής Συνάξεως, στην οποία παρέστησαν οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος, της Κύπρου, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής, αγγλικανικής και της κοπτικής Εκκλησίας και άλλοι επίσημοι, ο Μακαριώτατος απεκάλυψε αναμνηστική πλάκα της επισκέψεώς Του, ενώ έκανε αναφορά και στην πολυσχιδή προσφορά των προοδοιπορησάντων μακαριστών ποιμεναρχών της Λιβύης, Πατριάρχου Αλεξανδρείας Παρθενίου Γ’, του από Καρθαγένης, Χρυσοστόμου και Ειρηναίου, ως και στον αείμνηστο Προκάτοχό Του Πατριάρχη Πέτρο Ζ’.
Ομιλών κατά το δείπνο ο Μακαριώτατος, εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες για την φιλοξενία προς τον Εξοχωτ. Πρόεδρο της χώρας κ.Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και προς τον Εξοχωτ .κ. Χόσνι Μουμπάρακ, Πρόεδρο της Αιγύπτου, για την παρεχόμενη προστασία και στήριξη προς το παλαίφατο Πατριαρχείο.

 

(   http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=260  )

 

Να σημειώσουμε το ενδιαφέρον του προέδρου της Λιβύης και της Αιγύπτου για την Ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο, μετά το ενδιαφέρον και την αμέριστη συμπαράσταση των προέδρων της Κούβας και της Βενεζουέλας!  Απ’ ότι φαίνεται σε λίγο, μόνο στην Ελλάδα και στη Κύπρο , η Ορθόδοξη Εκκλησία θα βάλλεται και θα χτυπιέται από ετερόκλητους κύκλους( μερικούς πολιτικούς, εκδότες, δημοσιογράφους , γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε γενικεύσεις ) , που έχουν προσφέρει ΕΛΑΧΙΣΤΑ, στην ιστορική πορεία αυτού του τόπου και του ελληνικού έθνους, ανά μέσω των αιώνων  !

Να προσευχόμαστε στον Τριαδικό Θεό να στείλει πολλούς Ορθοδόξους Ιεραποστόλους στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και, είθε να δούμε την ευλογημένη ώρα, που πολλοί κάτοικοι της Βορείου Αφρικής θα εύρουν τον Χριστό και την Ορθόδοξη πίστη, μετά από αιώνες. Να προσευχόμαστε για τις Ορθόδοξες Μητροπόλεις της Βορείου Αφρικής και ο Πανάγαθος Θεός να δίνει πλούσιες τις ευλογίες Του σε αυτές.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά την Ιερά Μητρόπολη Τριπόλεως στη Λιβύη, μπορούν να στείλουν την αγάπη τους μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής ιεραποστολής Θεσσαλονίκης :

http://www.greekorthodoxchurch.org/ierapostoli/first_text.html  ) 

 

This entry was posted in Αφρική, Africa, Λιβύη- Libya and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s