Ορθόδοξο Πάσχα σε Ζιμπάμπουε, Μαλάουι, Μποτσουάνα


Από τον διαχειριστή του Ορθόδοξου φόρουμ Άνθος Ορθοδοξίας λάβαμε τις ακόλουθες πληροφορίες για την Ορθόδοξη Εκκλησία σε Ζιμπάμπουε, Μαλάουι, Μποτσουάνα ( Πάσχα 2008 ). Ευχόμαστε και προσεύχομαστε να βρεθούν Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι και για άλλες αφρικανικές χώρες, όπως είναι η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Γουινέα, η Μπουρκίνα Φάσο κτλ. Με τη χάρη και τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, είθε να βρεθούν νέοι  εθελοντές της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Το απόγευμα ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού των εγκαινίων στον νεόδμητο Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού εντός του Ιεραποστολικού Κέντρου Αγίου Αθανασίου, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, τον οικείο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο και τον ιερό κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε.

 Στην ακολουθία παρέστησαν ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημήτριος Αλεξανδράκης, οι Πρέσβυς της Ρωσίας και της Αυστρίας, ο Αποστολικός Νούντσιος, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστωρας Νέστωρος,οι Πρόξενοι της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ο Γερουσιαστής κ. Πέτρος Χαριτάτος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και περιχώρων κ. Κώστας Μουτζουρής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Αντωνάκης Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μπουλαουάγιο κ. Παναγιώτης Λεόντιος, η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα. Αριάδνη Ψύλλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας κ. Κώστας Κλωστρής, ο Πρόεδρος των Ελλήνων Παλαιών Πολεμιστών κ. Βύρωνας Βεντούρας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κεφαλλήνων κ. Φωκίωνας Τσελέντης,η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Κυριών κα. Ελισάβετ McQuillan και σύσσωμη η παροικία.

Μετά την ακολουθία ο Πρέσβυς της Ελλάδος εγκαινίασε το νεόδμητο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Αθανασίου και παράλληλε έκανε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας. Στον χαιρετισμό του ο κ. Αλεξανδράκης αναφέρθηκε στην συμβολή της Ελληνικής Πολιτείας για την αγορά του ακινήτου, τόνισε την αγαστή συνεργασία πολιτείας και εκκλησίας, αφού και οι δύο έχουν κοινό στόχο, και κοινή πορεία, για το καλό του ελληνισμού, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση του έργου που θα συνεισφέρει στην προώθηση του θρησκευτικού και ανθρωπιστικού έργου της Μητροπόλεως.

 Ο Μακαριώτατος με την σειρά του εξέφρασε την συγκίνηση που έφτασε η ώρα του εγκαινιασμού του Ιεραποστολικού Κέντρου, που ήταν το όραμα του από την πρώτη μέρα που αφίχθηκε στο Ζιμπάμπουε ως Μητροπολίτης, ανέπεμψε δέηση στον φιλάνθρωπο Θεό για αυτήν την μεγάλη ευλογία, και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση του κέντρου.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχη εγκαινίασε την μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του εν λόγω Ιεραποστολικού Κέντρου  και έκανε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας. Ακολούθησε δεξίωση. Όλοι οι παρευρισκόμενοι με έκδηλα τα αισθήματα χαράς και συγκίνησης έσπευσαν να ασπαστούν την δεξιά του Πατριάρχη και να τον συγχαρούν για τον εγκαινιασμό του νέου πνευματικού φυτώριου που τους χάρισε η Εκκλησία.

 Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Σύνδεσμος Κεφαλλήνων και ο Σύνδεσμος Κυριών, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Κατά την διάρκεια του δείπνου αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις καθώς και δώρα. Τόσο ο Πρόεδρος των Κεφαλλήνων κ. Φωκίωνας Τσελέντης όσο και η Πρόεδρος των Κυριών κα. Ελισάβετ McQuillan στους σύντομους χαιρετισμούς τους ευχαρίστησαν τον Πατριάρχη που τους τίμησε με την παρουσία του και ευχήθηκαν η αγάπη του και οι ευχές του να τους συνοδεύουν πάντα. Ο Μακαριώτατος για άλλη μια φορά διαβεβαίωσετους παρόντες ότι οι σκέψεις του και οι προσευχές του θα είναι πάντοτε μαζί τους και τους ευχήθηκε να εργάζονται πάντοτε για το καλό της παροικία και του ελληνισμού εν γένει. Στο δείπνο παρεκάθησαν ο Πρέσβεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου, οι κοινοτικές αρχές του τόπου και μέλη των δύο σωματείων.

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΩΤΕΡΑ ΑΦΡΙΚΗ

 Με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, και με περισσή κατάνυξη και μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος το Άγιον Πάσχα και εψάλη το Χριστός Ανέστη σε όλες τις χώρες που εμπίπτουν στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, με εξαίρεση την Αγκόλα.

Στην έδρα της Μητροπόλεως στο Χαράρε, σε όλες τις ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεώργιος συμπαραστατούμενος από τον τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Σαγάνη και τονΠρεσβύτερο Σταύρο Παπασταύρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που έφτασε στο Ζιμπάμπουε με τις ευλογίες του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τριμυθούντος κ. Βασιλείου.

 Την Μεγάλη Τετάρτη ο π. Σταύρος μετέβη στην Μποτσουάνα, όπου και τέλεσε τις ακολουθίες για τους εκεί Ορθοδόξους, Έλληνες, Ρώσους, Σέρβους, Βούλγαρους και Αφρικανούς. Στο Μπουλαουάγιο μετέβη ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Δημητρακάκης, συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής. Ο π. Χαράλαμπος άκουσε για το Ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην περιοχή σε παρουσίαση που έκανε ο Σεβασμιώτατος στο Διορθόδοξο Κέντρο ‘Πορευθέντες’ και αμέσως εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στην χώρα για δύο εβδομάδες και να ανακουφίσει πνευματικά το Ορθόδοξο ποίμνιο της περιοχής.

Στο Μαλάουι τις ιερές ακολουθίες τέλεσε ο π. Ερμόλαος Ιατρού, αποσπασμένος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης. Τέλος, το Άγιο Πάσχα εορτάστηκε λαμπρότατα και στα δύο Ιεραποστολικά Κέντρα, του Αγίου Νεκταρίου στο Χαράρε και του Αγίου Αυγουστίνου στο Μπουλαουάγιο, όπου υπηρετούν αντίστοιχα οι γηγενείς κληρικοί π. ΑυγουστίνοςMoketsi και π. Ραφαήλ Ghata. Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα προσφέρθηκε πλούσιο Πασχαλινό γεύμα σε όλους τους Αφρικανούς Ορθοδόξους και έγινε διανομή τροφίμων και στα δύο Ιεραποστολικά Κέντρα.

Είναι πολύ σημαντικό να εορταστεί το Άγιο Πάσχα και στην Αγκόλα, όπου έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία μελέτης ανεγέρσεως του πρώτου Ορθόδοξου ναού, με την ελπίδα την ερχόμενη χρονιά να μεταβεί εκεί εθελοντής ιερέας από την Ελλάδα ή την Κύπρο, έτσι ώστε να ακούσουν το ‘Χριστός Ανέστη’ και οι εκεί Ορθόδοξοι.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί  επιθυμούν να βοηθήσουν την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στο Μαλάουι, στη Μποτσουάνα και στην Αγκόλα, ας στείλουν την αγάπη τους είτε απευθείας στη Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, είτε μέσω των Ορθοδόξων Ιεραποστολικών Συλλόγων. Πληροφορίες στην ενότητα » Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές»

http://www.anthosorthodoxias.net/  )

This entry was posted in Botswana, Μποτσουάνα, Αφρική, Africa, Ζιμπάμπουε,Zimbabwe, Μαλάουι,Malawi and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s