Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο στη Κινσάσα του Κονγκό ( Πάντα τα Έθνη-ΦΩΣ των Εθνών )


Από τα Ορθόδοξα ιεραποστολικά περιοδικά ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ και ΦΩΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ λαμβάνουμε τις ακόλουθες πληροφορίες και φωτογραφίες από το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο της Κινσάσα του Κογκό. Το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ επρόκειτο να λειτουργήσει ως Θεολογικό Σεμινάριο, μετατράπηκε σε Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση του Κογκό, όταν οι υπεύθυνοι είδαν τις εγκαταστάσεις του. Στο κέντρο δεσπόζει ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου Αθωνίτη, δωρεά της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους.

Περιοδικό Πάντα τα Έθνη, τεύχος 105, α’ τρίμηνο 2008

Πόθος μακρινός, θερμός. Και προσπάθεια κοπιαστική ευλογήθηκε από τον Ελεήμονα Θεό. Από τις αρχές του Νοεμβρίου (2.11.07) άρχισε την λειτουργία του το Πανεπιστήμιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Kinsasa του Congo.

Είκοσι ένας οι πρωτοετείς φοιτητές απ’ όλη την περιφέρεια της ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής. Η πρώτη Σχολή του Πανεπιστημίου είναι η Ορθόδοξος θεολογική Σχολή «Αγ. Αθανάσιος ο Αθωνίτης». Επιστήμονες καθηγητές της είναι ντόπιοι και εξ Ελλάδος. Εκτός από τα θεολογικά μαθήματα διδάσκονται και παιδαγωγικά, πληροφορική, γεωπονικά, νοσηλευτικά, μουσική (βυζαντινή). Οι φοιτητές είναι και οικότροφοι• σιτίζονται και διαμένουν στον χώρο του Πανεπιστημίου δωρεάν.

Έπειτα από την λαμπρή και πανηγυρική τελετή των εγκαινίων της Σχολής, που ευδόκησε να τελέσει η Α.θ.Π. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’ (23 Σεπτ. 2007), έπειτα και από τον Αγιασμό ενάρξεως των μαθημάτων, ζήσαμε και την χαρά της επισήμου επισκέψεως στον Πανεπιστημιακό χώρο του Υπουργού Παιδείας της χώρας του Congo κ.Masu- Ga- Rugamika , προκειμένου να επιθεωρήσει την Σχολή και να επιδώσει την Υπουργική απόφαση αναγνωρίσεως του Πανεπιστημίου και την έγκριση της λειτουργίας του.

 

 

Ο Υπουργός έγινε ενθουσιωδώς δεκτός από το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του ανωτάτου αυτού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και των πρωτοετών φοιτητών και συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής και τον Εξοχότατον πρέσβη της Ελλάδος στο Congo κ. Ιωάννη Χριστοφίλη, περιήλθε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου: Γραφεία, Βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, αίθουσες διδασκαλίας, κοιτώνες διαμονής καθηγητών και φοιτητών, εργαστήρια, αίθουσα αναψυχής, μαγειρείο, τράπεζα, αίθουσα τελετών και διαλέξεων, τον εις το κέντρο ανεγειρόμενο ιερό Ναό του άγιου Αθανασίου του Αθωνίτη (δωρεά της ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους), το Στούντιο του Ραδιοφωνικού Σταθμού μας, καθώς και τον περιβάλλοντα τις εγκαταστάσεις κήπο.

 


Πριν αναχωρήσει ο κ. Υπουργός, παρουσία του Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου και του Εξοχότατου πρέσβεως κ. Ιωάννου Χριστοφίλη, έδωσε συνέντευξη στον θάλαμο του ραδιοφωνικού σταθμού μας.

Εξέφρασε την ευαρέσκεια του και ευχήθηκε καλή πρόοδο στη Σχολή, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα της, όχι μόνον για την Ορθόδοξη Εκκλησία, άλλα και για την χώρα του Congo . «Το έργο, προσέθεσε, συνάδει προς το πρόγραμμα της Κυβερνήσεώς μας και θα το περιβάλλουμε με στοργή και ενδιαφέρον».

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να ενισχύσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία του Κογκό, την Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής στο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό της έργο, μπορούν να στείλουν την αγάπη τους είτε μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, είτε μέσω του Συλλόγου Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ, της Πάτρας:

 (  https://ierapostoli.wordpress.com/oikonomiki-enisxisi-orthodox-ierapostolon/  )

Ο Θεός να ευλογεί τις προσπάθειες των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων και των συνεργατών της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής.

This entry was posted in Αφρική, Africa, Κογκό,Congo and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο στη Κινσάσα του Κονγκό ( Πάντα τα Έθνη-ΦΩΣ των Εθνών )

  1. Πολλά συγχαρητήρια για το θεάρεστο έργο σας.
    Μακάρι και εμείς να μπορούσαμε να κάνουμε τα λόγια του Αγίου Ευαγγελίου πράξη με το τρόπο που το κάνετε εσείς.Σήμερα έμαθα οτι απο τα ανατολικά σύνορα της χώρας εισέβαλαν οι αντάρτες Τούτσι ,οι οποίοι φημίζονται για την αγριότητα τους και έχουν εκτοπίσει ήδη 1000000 ανθρώπους από τα σπίτια τους.Θεός φυλάξει ελπίζω να μην γίνει μια νέα ΡΟΥΑΝΤΑ. Σας παρακαλώ ενημερώστε με για τις εξελίξεις .ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

  2. Ο/Η pilotos91 λέει:

    Ο Θεός να βάλει το χέρι Του !

    Βασιζόμαστε στις δικές σας προσευχές και τη δική σας βοήθεια να ανακουφίσουμε τυς πρόσφυγες σε όλη την Αφρική και τα ορφανά του κόσμου. Μιλήστε σε συγγενείς και φίλους για το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

    Το έργο αυτού του μπλογκ δεν είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ. Είναι έργο των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων. Αυτοί, με τη χάρη του Θεού, το γράφουν μέσα στις ανθρώπινες καρδιές προσφέροντας Χριστό και Αγάπη και κάθε είδους βοήθεια. Και νοιώθουν καλύτερα, όταν ξέρουν ότι χιλιάδες αδελφοί τους σκέπτονται στη προσευχή τους καθημερινά και τους στηρίζουν. Και αισθάνονται καλύτερα, όταν με τη δική μας βοήθεια, προσφέρουν ένα ποτήρι γάλα, ένα εμβόλιο, ένα χαμόγελο στα αδέλφια μας όλου του κόσμου, στα πνευματικά τους παιδιά, αλλά και σε πολλά άλλα παιδιά, ανεξαρτήτου εθνότητας ή θρησκείας.

    Βοηθήστε να σώσουμε αυτά τα Χριστούγεννα πολλά παιδιά του κόσμου.

    Σας ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή σας. Ο Θεός να σας δίνει πολλές πνευματικές ευλογίες. Ας Τον δοξάζουμε και ας Τον ευχαριστούμε. Και μη ξεχνάμε ότι έχουμε μαζί μας τις προσευχές και μεσιτείες της Παναγίας και των Αγίων πάντων, εκατομμυρίων Μαρτύρων και Νεομαρτύρων ( υπολογίζεται ότι οι Ορθόδοξοι νεομάρτυρες, μόνο στον 20ο αιώνα, μπορεί να ξεπερνούν τα 60 έως 70 εκατομμύρια, ίσως και να πλησιάζουν τα 100εκ! ). Ας ζητήσουμε τη μεσιτεία τους για να σωθούν πρόσφυγες και άρρωστοι από κάθε κίνδυνο.

    Ευελπιστούμε να αφυπνιστεί έγκαιρα και η διεθνής κοινότητα, παρά την οικονομική κρίση …

Σχολιάστε