H Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αϊτή ( περ. Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός )


Από τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης λαμβάνουμε πολύτιμες πληροφορίες για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αϊτής. Ειδήσεις και φωτογραφίες που θα μας κάνουν να ντραπούμε από το μέγεθος της φτώχειας, αλλά και της δικής μας αναλγησίας και αδράνειας. Οι ειδήσεις είναι από δύο διαφορετικά τεύχη του Ορθ. περιοδικού Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά είναι συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές.

Στην Αϊτή υπάρχουν τρεις  Ορθόδοξοι Ιερείς Aϊτινοί μεν, αλλά με ελληνομάθεια.
Εις την νήσον ταύτην, η οποία είναι και η πτωχότερα της περιοχής, η Ι. Μητρόπολις Μεξικού συντηρεί  Σχολεία δια 1.500 άπορα παιδιά.

 

Βλέπετε, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που μαστίζουν το νησί, δεν υπάρχουν δημόσια Σχολεία.Όσα υπάρχουν είναι Σχολεία ιδιωτικά. Χωρίς δηλαδή τα  Σχολεία που συντηρεί η Ι. Μητρόπολις τα παιδιά δεν θα είχαν την δυνατότητα να μαθητεύσουν.

Εν τω μεταξύ, παρά τις προσπάθειες των Ρωμαιοκαθολικών να εκχριστιανίσουν τους Αϊτινούς, δεν κατάφεραν να τους απαλλάξουν από τις παγανιστικές συνήθειες του Βουντού.

Με την παρουσία της Ορθοδοξίας εις την νήσον και το κατηχητικό έργο των Ιερέων, κατά τα τελευταία τρία έτη και μόνον, άνω των 1.000 Αϊτινών έχουν απαλλαχθεί από την κατάρα του Βουντού και έχουν βαπτισθεί Ορθόδοξοι. Με τη βοήθεια δωρεάς εξ Ελλάδος και μάλιστα από δωρήτρια που συγκινήθηκε από άρθρο που εγράφη εις το Περιοδικό « Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», έχει αγορασθεί οικόπεδο δύο εκταρίων εις την πόλιν Πέτιον Βιλλ.

Ελπίζεται να δυνηθούμε το συντομότερο να ανεγείρουμε Σχολείο και εις την συνέχεια Ναόν, Κλινική και κατοικία Ιερέων, προκειμένου εξ άλλου να απαλλαγούμε από το βάρος ευρέσεως 30.000 δολαρίων κατ’ έτος δια την πληρωμή των ενοικίων εις κτήρια όπου τώρα στεγάζονται τα Σχολεία και ο Ναός.

Επιστολή Αϊτινού Ορθόδοξου Ιερέα ( Ιανουάριος – Μάρτιος 2008 )

Αισθάνομαι την ανάγκη να μιλήσω και πάλι για τις δυσκολίες της ζωής μας εδώ στην Αϊτή. Η πλειονότητα των ανθρώπων στην περιοχή που ζούμε, στην Petion Ville, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε ένα κομμάτι ψωμί. Οι άνθρωποι δεν έχουν σπίτια για να μείνουν και αναγκάζονται να ζουν στην ύπαιθρο ή σε πρόχειρα καταλύματα φτιαγμένα με αμίαντο και λαμαρίνες.

Σκεφθείτε, όταν κάνει ζέστη, κυριολεκτικά «ψήνονται» μέσα σ΄ αυτά τα παραπήγματα. Δεν έχουν ρούχα να φορέσουν, δεν έχουν παπούτσια, μα το κυριότερο δεν έχουν τροφή. Ψάχνουν να βρουν κάτι για να φάνε από τα σκουπίδια, αλλιώς μένουν νηστικοί. Μικρά παιδιά προσπαθούν να βρουν φαγητό σε μέρη που βόσκουν γουρούνια. Εγώ ο ίδιος είδα με τα μάτια μου παιδιά να παίρνουν απορρίμματα από το στόμα γουρουνιών για να τα φάνε. Οι κάτοικοι δεν έχουν νερό για να πιουν. Τα σκεύη που χρησιμοποιούν για να πιουν νερό τις περισσότερες φορές είναι μολυσμένα γι’ αυτό και αρρωσταίνουν συχνά.

Όταν έχουμε τυφώνες, η χώρα μου δέχεται βοήθεια άπό διάφορους οργανισμούς πως η Unicef και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς οι άνθρωποι φτάνουν σε τόσο μεγάλη απόγνωση, που προσεύχονται να τους δίνει ο Θεός τυφώνες, ώστε να έρχονται ανθρωπιστικές βοήθειες.

Ως υπεύθυνος της Ορθοδόξου Εκκλησίας αδυνατώ να κάνω φιλανθρωπία σε τέτοιες περιπτώσεις, διότι είναι δύσκολη η εξεύρεση χρημάτων. Ένα σακί ρύζι, που το αγοράζαμε 20$, σήμερα πωλείται 54$ και κάθε μέρα η τιμή του αυξάνεται.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν παρέχεται πουθενά στο νησί. Δεν υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία παρά μόνο ιδιωτικές κλινικές, στις όποιες μπορούν να πηγαίνουν μόνο οι πλούσιοι.

Ως Ορθόδοξη Εκκλησία, με την στήριξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεξικού, Κεντρώας Αμερικής και Νήσων Καραϊβικής κ. Αθηναγόρα, λειτουργούμε δύο Σχολεία. Κάθε οικογένεια έχει πάνω από 5 παιδιά, τα οποία φοιτούν δωρεάν στο Σχολείο μας, διότι οι γονείς τους είναι πάμπτωχοι.

 

Ορισμένα καταβάλλουν ένα συμβολικό ποσό διδάκτρων, για να καλύπτουμε την μισθοδοσία των δασκάλων. Ο μηνιαίος μισθός τους είναι 100 δολάρια, αλλά πολλές φορές αδυνατούμε να τα συγκεντρώσουμε και έτσι για πολλούς μήνες οι δάσκαλοί μας μένουν απλήρωτοι.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και ως Ορθόδοξη Εκκλησία, ελλείψει χρημάτων, δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να επιτελέσουμε σημαντικό έργο στους τομείς της φιλανθρωπίας και της ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως.

 

Σε αντίθεση με την δική μας αδράνεια, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία επιτελεί πραγματικά ένα σπουδαίο έργο στηρίζοντας τον φτωχό λαό μας. Λυπάμαι που το αναφέρω, άλλα όταν ζήτησα βοήθεια από άλλους Ορθόδοξους οργανισμούς και δεν βρήκα καμιά ανταπόκριση.

Θεωρώ τον εαυτό μου ιερέα των πτωχών ανθρώπων της Αϊτής και ως άλλος «πτωχός Λάζαρος» επαιτώ τα ψίχουλα από τα τραπέζια των πλουσίων. Ο Ιεραποστολικός σας Σύνδεσμος έχει επιδείξει μεγάλο έργο σε πολλές Εκκλησίες ανά τον κόσμο και, πως αντιλαμβάνεστε, από εσάς ελπίζουμε θετική ανταπόκριση.

Για τις πληρωμές των δασκάλων απαιτούνται περίπου 30.000 δολάρια ετησίως, για δε τα μισθώματα των δύο Σχολείων 13.000 δολάρια. Από εσάς θα ζητούσα να καλύψετε τουλάχιστον ένα μέρος των εξόδων αυτών.

Πριν δύο μήνες επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της χώρας και του εξέθεσα τα προβλήματα των Σχολείων μας. Του μίλησα επίσης για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Επέδειξε αρχικά ενδιαφέρον, όταν όμως του ζητήσαμε βοήθεια μας απάντησε τι, αν η κυβέρνηση μπορούσε να βοηθήσει, θα το είχε κάνει ήδη.

Μας συνεχάρη για το έργο μας και μας μίλησε για την μακραίωνη φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Αϊτής. Σας θυμίζω τι ο Αϊτινός ηγέτης Μπουαγιέ, που φρόντισε να ανασυγκροτήσει το κράτος της Αϊτής οικονομικά και κοινωνικά κατά τον 19ο αι., αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή και, πρώτος από όλους τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, αναγνώρισε το δίκαιο του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα και την υπόσταση της Ελλάδας ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας (1822).

Εύχομαι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και Σωτήρας του κόσμου να ευλογεί τον Σύνδεσμο σας και όλους όσους εργάζονται για τον αμπελώνα της Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Με αγάπη Χριστού π. Βαρνάβας

Νομίζω ότι δεν χρειάζονται σχόλια. Η κατάσταση στις χώρες που αναπτύσσεται η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι τραγική. Και οι Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι, ελλείψει χρημάτων και εθελοντών, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του διαρκώς αυξανόμενου ποιμνίου τους.
Καλούμαστε όλοι σε θερμή προσευχή και οικονομική ενίσχυση των Ορθοδόξων Ιεραποστολών σε όλο τον κόσμο. Οι λαοί περιμένουν, τα παιδιά του κόσμου περιμένουν. Ψάχνουν να λυτρωθούν ψυχικά και σωματικά. Ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του κόσμου και να καταθέτουν, κάθε μήνα, τον οβολό τους για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή.

Όσοι αδελφοί επιθυμούν να βοηθήσουν τα Ορθόδοξα σχολεία της Αϊτής, τα παιδιά της Αϊτής, τους αδελφούς της Αϊτής, ας καταθέσουν την αγάπη τους στον Ορθ. Ιεραποστολικό Σύνδεσμο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Θεσσαλονίκης.

1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
235/296004 – 49
2. ALPHA BANK
479 – 002101 – 029168
3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
5231 -013724 – 415
4. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
52839521
Παρακαλούμε ταχυδρομήστε στο Σύνδεσμό μας σε φωτοτυπία την απόδειξη της τραπεζικής καταθέσεως, για να σας αποστείλουμε στη συνέχεια απόδειξη του Συνδέσμου. Η διαδικασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να κρατήσουν ανωνυμία.

( http://www.iersyn.gr/support.html )

( http://www.iersyn.gr/magazine_subscribers.html )

Ποιοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ποιες Ορθόδοξες ενορίες ή Μητροπόλεις να αναλάβουν να «υιοθετήσουν» την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αϊτής, τα σχολεία της, την κλινική της ; Μη μεμφόμαστε τουςάλλους, όταν εμείς δεν είμαστε εντάξει απέναντι στο Θεό, την Εξωτερική Ιεραποστολή και τους αδελφούς που ζουν » σε χώρα και σκιά θανάτου» !

 Και είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα : να θεωρούμε, δηλαδή, την Ορθόδοξη Εκκλησία ως «πλούσια» , ενώ στη πραγματικότητα είναι πτωχή και αδύναμη σε σχέση με τους πακτωλούς χρημάτων των ρωμαιοκαθολικών, των προτεσταντών, των μουσουλμάνων κλπ ! Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή ζητά συνεργάτες και τη δική μας αμέριστη στήριξη και διαρκή προσευχή. Πρέπει να γνωστοποιηθεί το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στην Ελλάδα και την Κύπρο και να αυξηθούν οι τακτικοί ( κάθε μήνα ) συνδρομητές των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε Ασία, Αφρική, Κεντρική και Λατινική Αμερική, Ωκεανία. Είναι υπόθεση όλων των Ορθοδόξων Ελλήνων, στην Ελλάδα, στη Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι η μοναδική ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ που μπορεί να δώσει το ελληνικό έθνος σε έναν πλανήτη που καταστρέφεται μέσα στον υπερκαταναλωτισμό, την μόλυνση του περιβάλλοντος, τα ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα, την οικονομική κρίση, την ιδεολογική αποτυχία πολιτικών και θρησκευτικών συστημάτων.

Εμπρός,  ΑΣ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΨΗΛΟΤΕΡΑ, που λέει και ο ποιητής.

This entry was posted in Αϊτή - Haiti, Λατινική Αμερική ( Central and South America ) and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to H Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αϊτή ( περ. Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός )

 1. Ο/Η χρυση καμπα λέει:

  bonjour, je m’ apelle chryssi kaba et je suisassistant a l’universite Aristote de thessaloniki.je vous prie de bien vouloir m’indiquer des facons d’ aider les enfant d’Haiti
  amicalement
  chryssi kaba

 2. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Αγαπητή Χρυσή,

  για πληροφορίες σχετικά με τα σχολεία και τα παιδιά της Αϊτής μπορείς να λάβεις στα γραφεία του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς Αιτωλός Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά 190, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Αν μένεις στο κέντρο ή αλλού, μπορείς να πας στην οδό Λαγκαδά με τη συγκοινωνία, νομίζω το 27 και να κατεβείς στον Άγιο Ελευθέριο Σταυρούπολης. Τα γραφεία είναι ανοιχτά από 8 πμ έως 20:30 καθημερινά, Τηλέφωνο και Fax: +302310606920 και e-mail: iersyn@iersyn.gr. Ότι πληφοροφία θέλεις, λοιπόν, εκεί θα τη βρείς.

  Πιθανόν να μπορέσουν να σε πληροφορήσουν και οι άνθρωποι της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, Μακένζυ Κινγκ 6, Πλατεία Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τηλ. Τηλ. 2310279910

  Σ’ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και ευχόμαστε ο Θεός να σου δίνει κάθε είδους ευλογίες.Φαίνεται ότι είσαι Χρυσή, όνομα και πράγμα, καρδιά χρυσή για τα παιδιά της Αϊτής και του κόσμου.Καλή δύναμη στο έργο σου και στις σπουδές σου.

 3. Ο/Η χρυση καμπα λέει:

  Αγαπητοι αδελφοι μολις τωρα ελαβα το μηνυμα αυριο θα σας τηλεφωνησω
  ο Θεος ημων μαζι σας
  Χρυση Καμπα

 4. Ο/Η pilotos91 λέει:

  Ο Θεός να σου δίνει δύναμη και πλούσιες πνευματικές ευλογίες.
  Η Ορθόδοξη ιεραποστολή μας χρειάζεται όλους, ως μέλη της Εκκλησίας.
  Συνεχίστε να προσφέρετε και να προσεύχεστε για όλο το κόσμο.
  Παντού ακους προβλήματα, ανθρώπινη δυστυχία, επιθέσεις αυτοκτονίας, ομαδικές δολοφονίες, ασθένειες …
  Ας βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να φτάσει παντού η Αγάπη του Τριαδικού Θεού.
  Ευτυχώς είναι κοντά μας ο Κύριος, οι προσευχές των Αγίων και της Παναγίας, να μας παρηγορούν.
  Να μην αποκάμουμε σε έργα ΑΓΑΠΗΣ προς το πλησίον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s