Το θαύμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κολομβία ( περιοδικό Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός )


Και στην Κολομβία δεν πήγαν Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι. Η Ορθόδοξη πίστη ήταν αποτέλεσμα έρευνας ( αλλά κυρίως θαυμαστής φώτισης του Αγίου Πνεύματος ) από τους ντόπιους ( το ίδιο  που συνέβη σε πολλές χώρες ! Γκάνα, Ουγκάντα, Φιλιππίνες , Κόστα Ρίκα, Μαρτινίκα … ) ! Μάλιστα Κολομβιανοί Ορθόδοξοι ιερείς διακονούν στο Μεξικό και επανακατηχούν Έλληνες του Μεξικού και τους οδηγούν στην Ορθοδοξία από τον ρωμαιοκαθολικισμό!

Η Ορθοδοξία στην Κεντρική Αμερική άρχισε να γίνεται γνωστή προ δεκαετίας με την εκλογή και τον διορισμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεξικού κ. Αθηναγόρα υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, σε μια περιοχή καθαρώς Ρωμαιοκαθολική, με βήματα σταθερά και σε καθημερινή βάση προσέρχονται όλο και περισσότεροι Λατινοαμερικανοί στο σωτήριο δόγμα της Ορθοδόξου Ανατολής.

Μία τέτοια συγκινητική στιγμή ζήσαμε τις μέρες αυτές με την βάπτιση της μητέρας και του αδελφού του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Κολομβίας, Πανοσ. Αρχιμανδρίτου Αθηναγόρα Σαούλ Αλφόνσο Γκαλβίς.

Ο π. Αθηναγόρας ήταν ένας από τους πρώτους νέους οι οποίοι πήγαν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν θεολογία και να γνωρίσουν την Ορθόδοξη πίστη. Τώρα πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια καί πήρε τιμητικά το όνομα του Μητροπολίτου του Αθηναγόρα. Πριν γνωρίσει την Ορθόδοξη πίστη ο π. Αθηναγόρας ήταν μοναχός της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Για χρόνια ζούσε τον μοναχισμό της Δύσης, αλλά δεν αναπαυόταν. Όσο μελετούσε, όσο προσευχόταν, καταλάβαινε την πλάνη της Δύσης με την οποία ανατράφηκε. Κάθε βράδυ έκλαιγε στο κελλί του και ζητούσε από τον Θεό να του δώσει μια λύση και να του δείξει τον δρόμο της σωτηρίας του. Μάλιστα ενώ βρισκόταν στο μοναστήρι ελεγχόμενος από την συνείδηση του είχε σταματήσει να «κοινωνά» τα μυστήρια της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, διότι το ένιωθε πλέον σαν αμαρτία.

Ψάχνοντας έμαθε τι κάποιος Ορθόδοξος «Δεσπότης» ζούσε στην πρωτεύουσα της χώρας, στην Μπογκοτά. Ο «Δεσπότης» τούτος δεν ήταν κανονικός, δεν είχε κανονική Χειροτονία. Στην Κολομβία λόγω απουσίας της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είχαν σχηματιστεί ομάδες οι οποίες είχαν γίνει μόνοι τους Ορθόδοξοι και ζούσαν την Ορθόδοξη πίστη κατά τον δικό τους τρόπο.

Ο τότε καθολικός μοναχός Σαούλ, λοιπόν, ταξίδευσε με το λεωφορείο δεκαπέντε ώρες για να φθάσει στην πρωτεύουσα που επισκέφθηκε τον ψευδεπίσκοπο. Εκείνος του έδωσε γραμμένα έξι σημεία στα οποία η ρωμαιοκαθολική εκκλησία διαφέρει σημαντικά από την Ορθόδοξη. Αφού τα διάβασε, με φωνή τρεμάμενη και με δάκρυα απάντησε ο Σαούλ: «Αυτό έψαχνα. Αυτό θέλω».

Άφησε, λοιπόν, το ρωμαιοκαθολικό μοναστήρι, απαρνήθηκε την πλάνη της Δύσης και έγινε μέλος της τότε αντικανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκείνου του «ψευδεπισκόπου» στην Μπογκοτά.

Όταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας επισκέφθηκε πρώτη φορά την Κολομβία το καλοκαίρι του 1997, η ομάδα αυτή των μη κανονικών Ορθοδόξων του έγραψαν και τον παρακάλεσαν να τους επισκεφθεί.

Είναι συγκινητικό ότι στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά έπεσαν στα γόνατα για να υποδεχθούν τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά από εκείνη την μέρα, ο τότε προβληματισμένος μοναχός της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και νυν π. Αθηναγόρας, μαζί με άλλους 15 Κληρικούς και 7.000 έως 8000 περίπου πιστούς Κολομβιανούς αποτελούν την ζωντανή κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας.

Το μέλλον της Ορθοδοξίας στην Κολομβία με την χάρη του Θεού διαγράφεται ελπιδοφόρο. Τελευταία μαρτυρία περί τούτου αποτελεί η πρόσφατη ένταξη της μητέρας και του αδελφού του π. Αθηναγόρα στην Ορθόδοξη Εκκλησία δια του Βαπτίσματος. Για αρκετά χρόνια ο π. Αθηναγόρας ,χωρίς να τους πιέζει ,τους μιλούσε με υπομονή και τους κατηχούσε ταπεινά για την Εκκλησία μας. Και να που με δάκρυα και λυγμούς χαράς έφθασε η ώρα που ο υιός π. Αθηναγόρας βάπτισε την μάνα και τον αδελφό του, δίδοντας το όνομα Καικιλία (μάρτυς της Εκκλησίας μας που εορτάζει στις 22 Νοεμβρίου) στην μάνα του, και το όνομα Ιωάννης στον αδελφό του.

Και το θαύμα συνεχίζεται. Ο νεοφώτιστος αδελφός του π. Αθηναγόρα Ιωάννης, αξιωματικός του Στρατού της Κολομβίας, έχει εκφράσει στον Μητροπολίτη την επιθυμία του να γίνει Κληρικός και να ακολουθήσει τον δρόμο του αδελφού του.

Αδελφοί και αδελφές,

το έργο στην Κολομβία μόλις άρχισε. Βρίσκεται στα σπάργανα του. Εσείς που διαβάζετε στο περιοδικό του Ιεραποστολικού Συνδέσμου του «Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» τούτες τις γραμμές, προσευχηθείτε για το έργο μας. Στηρίξτε το έργο του Συνδέσμου αποστέλλοντας τον οβολό σας για την ενίσχυση του πολυποίκιλου έργου του Συνδέσμου. Περιμένουν τόσοι άλλοι να γνωρίσουν την σωτήρια διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Στην Αφρική, στην Ασία, και τώρα στην Κεντρική και Λατινική Αμερική χρειαζόμαστε την βοήθεια σας. Από σας περιμένουμε για να κάνουμε το έργο μας.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θέλουν να ενισχύσουν την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Κολομβία, ας στείλουν την αγάπη τους στους Κολομβιανούς αδελφούς μας, μέσω του Ιερ. Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός της Θεσσαλονίκης :

( http://www.iersyn.gr/support.html ) ( http://www.iersyn.gr/magazine_subscribers.html )

This entry was posted in Κολομβία-Colombia, Λατινική Αμερική ( Central and South America ) and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s