Ιεραποστολικό έργο στην Ορθ. Εκκλησία Ουγκάντας ( ομαδικές βαπτίσεις ) -περ. Εξωτερική Ιεραποστολή


Περιοδικό Εξωτερική Ιεραποστολή, της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, Μακένζυ Κινγκ 6 ( Πλ. Αγίας Σοφίας ) , 54622, Θεσσαλονίκη ( το οποίο ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ )   e – mail : IERAPOSTOLI@hotmail.com

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΠΑΛΑΣ ΤΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ ( σελ 40- 43 )

Το ενδιαφέρον του Μητροπολίτου Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνά γίνεται αισθητό στον επισκέπτη με ιεραποστολικά ενδιαφέροντα.Οι πρωτοβουλίες του εδώ και μια δεκαετία , αφότου ανέλαβε τη Μητρόπολη Ουγκάντας, διαδεχθείς τον μακαριστό Θεόδωρο, Α’ μητροπολίτη της Ουγκάντα, είναι πολλές στο εκκλησιαστικό, ποιμαντικό , παιδαγωγικό και κοινωνικό τομέα.

 

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα ( η Ορθόδοξη Ιεραποστολή έχει τεράστιες ανάγκες, αλλά λίγα υλικά μέσα ) , με την παρουσία του Μητροπολίτου κ. Ιωνά, φαίνεται ότι έστω και με μικρά βήματα, βοηθεί ο Θεός για να εδραιωθεί η Ορθοδοξία στην Ουγκάντα ( σκέφτεστε, αγαπητοί μου, αδελφοί, αν όλοι εμείς προσευχόμασταν καθημερινά στο Κύριο υπέρ των Ορθοδόξων Ιεραποστολών και ενισχύαμε τακτικά την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, πόσα άλλα θαύματα εξάπλωσης της Ορθοδοξίας θα ζούσαμε ; ).   Εχουν κτιστεί αρκετές εκκλησίες για να στεγάσουν τις αυξανόμενες ενορίες , με αντίστοιχη προσέλευση νέων στην ιερωσύνη.

Τα μηνύματα του Θεού είναι πολλά( αλλά εμείς οι Ελληνορθόδοξοι όλου του κόσμου τα ακούμε ; ή έχουμε μείνει στη μιζέρια της εσωστρέφειας και των μικροεκκλησιαστικών προβλημάτων ; Μας απασχολεί το έργο του Ορθόδοξου Ευαγγελισμού των εθνών ή μικρά εσωτερικά προβλήματα διοικητικά ή άλλα ; Ποιες είναι οι προτεραιότητες της μητρόπολης, της ενορίας μας, του μοναστηριού μας, της αδελφότητάς μας ; ). Να μερικά :

Πριν μερικά χρόνια είχε κτιστεί μια μικρή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Επειδή όμως ο υποψήφιος ιερέας δια λόγους υγείας και άλλους , δεν συνέχισε το εκκλησιαστικό σεμινάριο, η εκκλησία βρέθηκε χωρίς φροντίδα. Πρόσφατα πέρασε από εκεί , από την περιοχή που ήταν ο ναός, ο ιερέας π. Αντώνιος, εφημέριος του Αγίου Αντωνίου, μιας παρακείμενες ενορίας. Έκανε μια επίσκεψη στην εκκλησία απλώς και έφυγε. Το βράδυ στον ύπνο του έβλεπε ότι λειτουργούσε μέσα στην εκκλησία αυτή. Το περιστατικό αυτό το θεώρησε ένα μήνυμα του Αγίου, μια επιθυμία του Θεού να ανοίξει την εκκλησία και να λειτουργήσει. Οι άνθρωποι δοκίμασαν μεγάλη χαρά όταν πληροφορήθηκαν ότι η εκκλησία θα λειτουργήσει. Βγήκαν από τα φτωχικά τους που ήταν μέσα στις μπανανιές , έκαναν ότι τους υπέδειξε ο ιερέας και έλαβαν πρόθυμα μέρος στη Θεία Λειτουργία. Ποιος ξερεις ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΑΚΟΥΣΕ Ο ΘΕΟΣ και eνήργησε ώστε να χρησιμοποιηθεί η εκκλησία για το σκοπό που κτίστηκε.

Τις μέρες εκείνες επισκέφτηκαν την περιοχή δύο καθηγήτριες από την Ελλάδα, με καλά αγγλικά και με τη συμπαράσταση του π. Αντωνίου έκαναν επισκέψεις και κατήχηση και έτσι ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ 26 ( είκοσι έξι ) νέα μέλη να πάρουν το ΒΑΠΤΙΣΜΑ σε αυτόν το μικρό ναό. Ύστερα, τελέστηκε Θεία Λειτουργία. Υπήρχε μια δυσκολία να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι. Τηλέφωνα δεν υπήρχαν. Στο κάλεσμα της καμπάνας και δια ζώσης φωνής πληροφορίες  συγκεντρώθηκαν αρκετοί ντόπιοι με τα παιδιά για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Ήδη έχουν προσφερθεί χρήματα από διάφορες προσφορές για την επέκταση του ναού, την επιδιόρθωση του Ιερού Βήματος και να τοποθετηθούν πόρτες και σιδερένια παράθυρα, γιατί τα υπάρχοντα από ξύλο τα έφαγαν οι τερμίτες!

 Αναμένεται ο χρηματοδότης για να βγάλουν ΝΕΡΟ, πράγμα που θα ανακουφίσει τους ενορίτες!

 Ευχής έργο είναι να κτιστεί και ένα ανάλογο ΣΧΟΛΕΙΟ, ώστε τα παιδιά να μην διανύουν αποστάσεις για το σχολείο τους.

— Στη Καμπάλα, στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου , βαπτίστηκαν κατά τη περίοδο αυτή εξήντα τρεις ( 63 ) άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι. Είναι άξιο προσοχής ότι όι άνθρωποι ήταν εκεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι που τελείωσε το μυστήριο της Βάπτισης ( μαζί με το Χρίσμα ). Με πολλή υπομονή και νηστικοί, παρέμειναν για να χαρούν την ημέρα.

Στο τέλος, με τα καινούρια ενδύματα – όλα δώρα των Ελλήνων της ενορίας του Αποστόλου Παύλου της Νυρεμβέργης – έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία, πήραν ένα μικρό κέρασμα, ένα αναψυκτικό, ως ανακούφιση για την πολύωρη αναμονή.

— Έξω από τη Καμπάλα, μια ώρα με το αυτοκίνητο, υπάρχει η νεοσύστατη ενορία του Αγίου Ελευθερίου. Η εκκλησία είναι περιφραγμένη με σανίδια που απέμειναν από τον τετραγωνισμό κορμών δέντρων , προορισμένων για οικοδομές. Στην Εκκλησία αυτή τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ( 41 ) ανθρώπων που είχαν προετοιμάσει οι ιερείς με κατήχηση. Η βάπτιση τελέστηκε σε βαρέλι – κολυμβήθρα, ενώ μεταφέρθηκαν και αναψυκτικά, λόγω της πολύωρης διαδικασίας.

Για την ενορία αυτή έχει ήδη αγοραστεί οικόπεδο αρκετά μεγάλο για να κτιστει ιερός ναός του Αγίου Ελευθερίου. Αυτός που αγόρασε το οικόπεδο, προτίθεται να αναλάβει και τις δαπάνες για την οικοδόμηση του ναού. Ελπίζουμε να δώσει ο Κύριος να προχωρήσει σύντομα η ανοικοδόμηση και του ιερού ναού Αγίου Ελευθερίου.

Η ανταπόκριση είναι από τον κ. Δημήτριο Ρήγα, εθελοντή ιεραπόστολο, θεολόγο και ιεροκήρυκα. >

Καλούμαστε ΟΛΟΙ να ενισχύσουμε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Ουγκάντα. Το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής είναι τεράστιο, οι ανάγκες πολλές, οι εργάτες λίγοι. Ας παρακαλέσουμε τον Κύριο να στείλει και άλλους εργάτες στον Αμπελώνα Του. Ας βοηθήσουμε και εμείς, όσο μπορούμε, στη διάδοση της Ιεραποστολικής ιδέας σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όλου του κόσμου. Ας βάλουμε ένα λιθαράκι ακόμα για τη στερέωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντα και όλων των Ορθοδόξων Ιεραποστολικών Εκκλησιών. Όσοι επιθυμούν να στείλουν την αγάπη τους στην Ορθ. Εκκλησία της Ουγκάντα, ας απευθυνθούν στην Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Και να είμαστε βέβαιοι ότι ο Κύριος, στους συνεργούς της Ιεραποστολής, στους συνεργάτες της σωτηρίας του κόσμου, δίνει και θα δίνει εκατονταπλασίονες  πνευματικές ευλογίες.

(   http://www.greekorthodoxchurch.org/ierapostoli/first_text.html  )

Καταθέστε την αγάπη σας στους λογαριασμούς:

1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 80765011
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 215-04-0043 33-71
3. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 256/480006-09
4. EUROBANK : 206/0101157390

Advertisements
This entry was posted in Αφρική, Africa, Ουγκάντα-Uganda and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s