Ιεραποστολική Περιοδεία στα νησιά Φίτζι, Τόνγκα, Σαμόα ( Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας )


Ορθόδοξο χριστιανικό περιοδικό, Εξωτερική Ιεραποστολή , της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής , Μακένζυ Κινγκ 6, 54622, Θεσσαλονίκη, τεύχος 197

( http://www.greekorthodoxchurch.org/ierapostoli/first_text.html )

Ένα πλούσιο τεύχος από 72 σελίδες για την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή. Όσοι δεν το λαμβάνουν, ας στείλουν εμαιλ και ας ζητήσουν να τους αποσταλεί ( αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ )( e-mail: IERAPOSTOLI@hotmail.com )

Ιεραποστολική Περιοδεία στα νησιά Φίτζι, Τόνγκα, Σαμόα, Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας

< Του Κυριου η γη και το πλήρωμα αυτής , η Οικουμένη και πάντες οι κατοικούτνας εν αυτή ( Ψαλμ, 23:1 )

Από το New Plymouth , όπου είναι η εκκλησία μας του Αγίου Νικολάου, φτάσαμε σε τρία τέταρτα της ώρας , με το μικρό αεροπλάνο στη μεγαλούπολη του Auckland. Προσκυνήσαμε την εκκλησία μας της Αγίας Τριάδας, είδαμε λίγο τους δύο ιερείς μας και μια σύμβουλο της ελληνικής κοινότητας και από εκεί ξεκινήσαμε , με μεγάλο αεροπλάνο για τα νησιά Fiji.  Λέμε νησιά, γιατί πέρα από το μεγάλο, υπάρχουν τριγύρω και άλλα 3000 περίπου μικρότερα νησιά ( σ.σ. Που όλα περιμένουν να ακούσουν για τον Χριστό και την Ορθοδοξία… )

Η πτήση διαρκεί τρεις ώρες… Εκείνο που σκεπτόμαστε εμείς είναι το άγνωστο.Τι θα συναντήσουμε εκεί;Η προσευχή είναι σύντροφός μας και η πίστη και η ελπίδα τα κυριότερα εφόδια γι’αυτήν την τριανταήμερη ιεραποστολική περιοδεία μας < οις ουκ ανηγγέλη > περί του Σωτήρος του κόσμου Κυρίου μας Ιησού Χριστού και προς εκείνους < οι ουκ ακηκόασι > ( Ρωμ, 15:21 ) για το μεγάλο θησαυρό, την αγία μας Ορθόδοξη πίστη ( Ιούδα, 3)

α. Στα νησιά Φίτζι
… Μετά τον έλεγχο των διαβατηρίων και τα υπόλοιπα διαδικαστικά, πρώτο μέλημά μας ήταν να συναντήσουμε την κ. Φανή που είναι η πρώτη κατηχούμενη από την προηγούμενη τρίημερη επίσκεψη στα Φίτζι… Στη Nadi, που είναι η τρίτη μεγάλη πόλη του νησιού , μείναμε 10 μέρες. Επισκεφτήκαμε διάφορα μέρη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και ήλθαμε σε επαφή με διάφορους ανθρώπους σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο… Τα σπιτάκια τους είναι φτωχικά, φτιαγμένα από λαμαρίνες στις πόλεις και από ξύλα και χόρτα στη χωριά.Το νοικοκυριό τους αποτελείται από μερικά κλινοσκεπάσματα, κατσαρολες και πιάτα. Δεν έχουν κρεβάτια και τραπέζια. Τρώνε και κοιμούνται στο δάπεδο… Οι 900.000 άνθρωποι που κατοικούν στο νησί Φίτζι είναι μικτός πληθυσμός από τους ντόπιους ιθαγενείς και από ισάριθμους Ινδούς που η Αγγλία έφερε εδώ … Οι περισσότεροι Ινδοί είναι Ινδουιστές και Μουσουλμάνοι.Υπάρχουν , όμως, πολλοί από αυτούς καθώς και από τους εντόπιους που είναι Χριστιανοί ( ανήκουν σε μεθοδιστικές, πεντηκοστιανές, αγγλικανικές κλπ ομάδες, καθώς και ρωμαιοκαθολικοί ). Στη πρωτεύουσα της χώρας Suva , υπάρχει μια μικρή κοπτική εκκλησία αίθουσα σε διαμέρισμα, με μικρό αριθμό πιστών. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή στο Φίτζι υπάρχει έδαφος για ιεραποστολική δράση. Ήδη έχουμε τους 5-6 πρώτους κατηχούμενους, καθώς και μια ομάδα 100 ατόμων μαζί με τον πάστορά τους, που ενδιαφέρονται για την Ορθοδοξία. Πως να γίνει όμως αυτό, όταν δεν έχουμε που να σταθούμε ;

Χρειάζεται στην αρχή, έστω και ένα σπίτι για να μένουμε κι από κει να κάνουμε τις εξορμήσεις μας. Χρειάζεται ένας Ιερός Ναός με ιερέα και κάποια άλλα βοηθητικά πρόσωπα, απαραίτητα για τις κατηχήσεις και τα Ιερά Μυστήρια που θα επακολουθήσουν, με τη χάρη και ευλογία του Τριαδικού Θεού.

β. Στο νησί Τόνγκα

… Η Τόνγκα είναι ολόκληρη μια απέραντη πεδιάδα σκεπασμένη από κόκονατς ( καρυδόδεντρα ), μπανανιές και άλλη πλούσια βλάστηση… Οι Τόγκαν έχουν διαφορετική προέλευση,προέρχονται από την Πολυνησία και έχουν κάποια μακρική συγγένεια με τος Κινέζους… Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού ήταν πλησίον του αεροδρομίου, αλλά καταστράφηκε και τη θέση της πήρε η σύγχρονη που ονομάζεται Nuku Alofu και έχει ωραίους δρόμους και μεγάλο λιμάνι…

Στη Τόνγκα γνωρίσαμε , εκτός από εντόπιους ιθαγενείς , και λευκούς Νεοζηλανδούς , οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Ένα απόγευμα, καθώς ήμασταν σε ένα κήπο δίπλα στη θάλασσα και διαβάζαμε το Μ. Απόδειπνο, ήλθαν άνθρωποι από την κρατική τηλεόραση και μας πήραν συνέντευξη , την οποία παρουσιάσαν στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Έτσι όλος ο κόσμος έμαθε ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και όχι μουσουλμάνοι, όπως μας νομίζουν μερικοί, λόγω ενδυμασίας…Ο π. Τούι, αγγλικανός ιερέας, μας κάλεσε και σε μία εκδήλωση που είχαν ετοιμάσει οι ενορίτες του… Εκεί μας παρουσίασε, λέγοντας ποιοί είμαστε και μας ευχαρίστησε που λειτουργήσαμε ( μόνοι εμείς οι 3 ) και αγιάσαμε την εκκλησία τους. Μας ευχήθηκε, επίσης, γρήγορα να αποκτήσουμε και τη δική μας εκκλησία στη Τόνγκα.Μας συγκίνησαν , στ’αλήθεια, τα ωραία αυτά αισθήματα ενός ανθρώπου που μας έβλεπε για πρώτη φορά…

Στο μικρό και απέριττο κινεζικό εστιατόριο Kokos, που πήγαμε να φάμε κάτι, ήλθε μια ντόπια κυρία και μας χαιρέτησε με χαρά. Μας είχε δει στην τηλεόραση και δεν ήξερε που και πως θα μπορούσε να μας συναντήσει. Όταν μας είδε από απέναντι στην αυλή του εστιατορίου, ήλθε δοξάζοντας το Θεό που μας παρουσίασε μπροστά της.

γ. Στο νησί Σαμόα

… Ενώ φύγαμε από την Τόνγκα Παρασκευή, σε δύο ώρες φτάσαμε στη Σαμόα, την Πέμπτη.Αυτό οφείλεται στη διαφορά χρόνου, λόγω του ότι η Σαμόα βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η Τόνγκα στο νότιο… Ο πληθυσμός της είναι λίγο μεγαλύτερος από την Τόνγκα, περίπου 180.000. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η αμερικανική Σαμόα… Οι επαφές μας με τον κόσμο εδώ ήσαν πιο περιορισμένες, αλλά από τις λίγες που είχαμε, καταλάβαμε ότι και εδώ κοινός τόπος είναι η φτώχεια.Και όπου φτώχεια, εκεί και ταπείνωση. Όπου ταπείνωση και απλότητα, καθαρή καρδιά, η καλή γη στην οποία ο σπορος ευδοκιμεί και αποδίδει. Χρειάζονται , λοιπόν, και στη Σαμόα και στα άλλα νησιά, οι σποριάδες του λόγου του Θεού…

δ. Εντυπώσεις -συμπεράσματα
Δικαιούνται και οι άνθρωποι των νησιών και χωρών αυτών να γνωρίσουν την αληθινή πίστη της Ορθόδοξου Εκκλησίας μας … Για να πραγματοποιηθεί αυτό χρειάζονται :

1. Μεγάλη πίστη, θέληση και προσευχή

2. Κατάλληλα πρόσωπα που θα πρσφέρουν την ιεραποστολική τους διακονίας στα μέρη αυτά.

3. Χρήματα για της μετακινήσεις και τις άλλες ανάγκες των Ορθόδοξων Ιεραποστόλων

4. Χρήματα για το κτίσιμο Ιερών Ναών, σχολείων και άλλων ιδρυμάτων, απαραίτητων για τη δυναμική και αποτελεσματική παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα μέρη αυτά.

Με την ευλογία του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων Αποστόλων, τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και την ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ, όσων αγαπούν την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή, ελπίζουμε να ότι όλα θα πάνε καλά.Αμήν.

ε. Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας ζήτησε την συμπαράσταση της Αδελφότητας Ορθόδοξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Το πρώτο που ικέτευσε είναι να αγοραστεί ένα οικόπεδο στο νησί Φίτζι , ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει Ιεραποστολικό Κέντρο, με εκκλησία, πρεσβυτέριο κι ένα ίδρυμα είτε σχολείο είτε οργανοτροφείο.

Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου και ανέλαβε την αγορά οικοπέδου για το κτίσιμο Ιεραποστολικού κέντρο στα νησιά Φίτζι. Κάνουμε έκκληση στους δωρητές να ενισχύσουμε την εξάπλωση της Ορθοδοξίας στη νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Καταθέστε την αγάπη σας στους λογαριασμούς:

1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 80765011
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 215-04-0043 33-71
3. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 256/480006-09
4. EUROBANK : 206/0101157390

Τρεις ναοί στη Νέα Ζηλανδία και στα νησιά Φίτζι περιμένουν τους δωρητές εκείνους που θα βοηθήσουν την οικοδόμησή τους, καθώς, επίσης, και δωρητές για το ιεραποστολικό κέντρο στη νήσο Φίτζι, που ανέλαβε η Αδελφότητα Ορθόδοξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Παρακάτω παραθέτουμε τους υπό ανέγερση ναούς( από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας ), με την ελπίδα ότι θα ανοικοδομηθούν ώστε οι Έλληνες της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και οι ντόπιοι να γνωρίσουν καλά την Ορθόδοξη πίστη και να επανέλθουν στην Ορθοδοξία ή να βαπτιστούν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Να προσευχόμαστε στο Τριαδικό Θεό να φέρει Ιεραποστόλους στην Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας, να φωτίσει τους νεοφωτίστους και τους κατηχουμένους και να τους εντάξει στην Εκκλησία Του.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
Hamilton
(υπό ανέγερση – περιμένει τον κτίτορά του)
Ταχ. διεύθυνσις:
47 Broadfield Street Massey
Auckland
New Zealand

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος
Fiji Lautoka
(υπό ανέγερση – περιμένει τον κτίτορά του)

Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου
Suva (χωριό)
(υπό ανέγερση – περιμένει τον κτίτορά του)

http://www.ecp-metnz.org.nz/  )

This entry was posted in Νέα Ζηλανδία, Φίτζι - New Zealand,Fiji,Samoa,Tonga and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s